Home  //  Onderwerpen Whiplash klachtenpatroon  //  Whiplash, whiplashklachten diagnose/diagnostiek

Whiplash, whiplashklachten diagnose/diagnostiek

Whiplash, whiplashklachten diagnose/diagnostiek

 

Whiplash, whiplashklachten diagnose/diagnostiek

Whiplash de Baas wordt nadat iemand een whiplash is overkomen vaak benaderd met de vraag:"Kunt u mij een arts doorgeven die de diagnose whiplash voor mij stelt.". Dat kan Whiplash de Baas niet en ieder ander ook niet. Whiplash is het ongevalmechanisme en daaruit kan een klachtenpatroon ontstaan passend bij.....
Whiplash wordt in medische termen beschreven als zijnde een niet objectiveerbare aandoening. In het behandel- en begeleidingcircuit gaat men uit van classificaties bij het ontstaan van een klachtenpatroon. Dat kunt u ook op onze vinden.
Whiplash is zoals in WAD wordt omschreven:

'Een whiplash is een acceleratie-decelaratie mechanisme waarbij versnellende en vertragende krachten inwerken op de nek. Een whiplash treedt op bij (auto-)ongevallen, met name bij aanrijdingen van achteren of van de zijkant, maar kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld duiken. Het mechanisme kan resulteren in letsel van het bot of van de weke delen van de nek, dat een verscheidenheid aan klinische symptomen kan veroorzaken.'

Of wel, whiplash is een ongevalmechanisme. Richt u zich niet op de diagnose. Richt u zich op uw herstel. De diagnostiek is het ontstaan van het klachtenpatroon in kaart brengen en daarna goede begeleiding en behandeling. Hierin kunnen fysiotherapeut, neuroloog , neuropsycholoog, revalidatiearts, optometrist en andere disciplines een belangrijke rol spelen.

Kijk ook bij:

http://www.whiplashdebaas.nl/onderwerpen/whiplash-klachtenpatroon/259-whiplash-wat-is-dat


Prof. Dr. Jo Nijs start deze zomer, 2012, een onderzoek, waarin hij wil aantonen dat er wetenschappelijke argumenten zijn whiplash te diagnostiseren.