Home  //  Onderwerpen Whiplash klachtenpatroon  //  Depressie, trauma of verborgen trauma na een whiplash!?

Depressie, trauma of verborgen trauma na een whiplash!?

Depressie, trauma of verborgen trauma na een whiplash!?


Een ongeval en dan: Depressie, trauma, wisselende stemmingen blijven moeilijke onderwerpen om aan te snijden voor zowel patiënt als behandelaar. Maar doe het wel!!!

 

Tussen 0 en 2 jaar geneest 80% van degene die klachten ontwikkelen passend bij het posttraumatisch whiplash syndroom. Tussen 2 en 5 jaar verbeteren velen nog. Tijd is dus een belangrijke factor. Een depressie neemt sowieso veel tijd om te herstellen. Eén van de redenen waarom verbetering dan wel herstel lang duurt, is juist het feit dat een aantal mensen na het ongeval mechanisme dat whiplash heet, langdurige wisselende stemmingen houden. Of dat men een depressie ontwikkelt. Whiplash is het ongeval mechanisme en het ontwikkelen van de klachten heet breed uitgemeten het “posttraumatisch whiplash syndroom”.

Fysieke, cognitieve en vegetatieve klachten laten de geest niet geheel ‘onberoerd’. Trauma behandeling/begeleiding kan soms heel veel klachten wegnemen. Na een whiplash kan zich ook een verborgen trauma openbaren. Het is mogelijk dat men een eerder trauma opnieuw doormaakt. Het is reëel om aan te nemen, dat wanneer iemands leven na een ongeval letterlijk en figuurlijk hard komt stil te staan, dat door alle lichamelijke ongemakken, de geest een deel opeist.

Zorg ervoor bij een breed klachtenpatroon , dat je van begin af aan open staat voor de geestelijke zorg na een whiplash, al is het maar in de vorm van counseling. Stichting Whiplash de Baas pleit altijd voor multidisciplinaire begeleiding bij een ontwikkeling van een klachtenpatroon passend bij het posttraumatisch whiplash syndroom.. Auto-, sport- bedrijfs- of thuisongeval. Meerdere disciplines voor behandeling/begeleiding is een vereiste wanneer zich klachten openbaren.

Medicatie en begeleiding bij een depressie is essentieel. Een depressie is niet iets om voor te schamen, maar om te erkennen en te herkennen. Het overkomt iemand. Zorg wel dat de behandelaar de andere klachten niet links laat liggen.