Home  //  Onderwerpen Whiplash klachtenpatroon  //  Hersenkneuzing of whiplash

Hersenkneuzing of whiplash

Hersenkneuzing of whiplash

Whiplash en hersenkneuzing hebben veel met elkaar gemeen in klachtenpatroon

Hersenkneuzing
Bij een hersenkneuzing raakt het hersenweefsel beschadigd, bij een hersenschudding niet. Hersenkneuzing oftewel een contusio cerebri. Bewustzijnsverlies bij een hersenkneuzing is minstens vijftien minuten en dieper dan bij een hersenschudding. Afhankelijk van de plaats van de beschadiging in de hersenen en de ernst van de kneuzing kunnen neurologische stoornissen optreden. Hersenkneuzing is iest wat wel voro komt in de sport. Een trap tegen het hoofd van een keeper bijvoorbeeld.

Door een klap ontstaat er een beurse plek in de hersenen, waar zich bloed en vocht opeenhopen. Het vocht neemt ruimte in beslag, waardoor de hersenen worden weggedrukt. Klachten na een hersenkneuzing kunnen zijn: duizeligheid, hoofdpijn en een gestoord geheugen. Ook is het voor de patiënt vaak moeilijker de aandacht vast te houden en zich te oriënteren, en is hij sneller moe. Net als bij een hersenschudding kampen alle patiënten na een hersenkneuzing met bewustzijnsverlies en posttraumatische amnesie.

De posttraumatische amnesie duur is over het algemeen van één uur tot dertig dagen. Ernstige hersenkneuzingen kennen een langere duur.

Whiplash 

Een whiplash is een acceleratie-decelaratie mechanisme waarbij versnellende en vertragende krachten inwerken op de nek. Een whiplash treedt op bij (auto-)ongevallen, met name bij aanrijdingen van achteren of van de zijkant, maar kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld duiken. Het mechanisme kan resulteren in letsel van het bot of van de weke delen van de nek, dat een verscheidenheid aan klinische symptomen (Whiplash-Associated Disorders [WAD] ) kan veroorzaken. Whiplash is een ongeval mechanisme. De diagnose whiplash wordt gesteld op basis van de toedracht van het ongeluk en de klachten. Bij whiplash wordt het hoofd met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren geslingerd. Er ontstaan hoofdpijn en pijn in de nek. Het probleem bij whiplash is dat er geen aantoonbare hersenbeschadiging is.

Voor meer info: http://www.whiplashdebaas.nl/onderwerpen/whiplash-klachtenpatroon/259-whiplash-wat-is-dat