Home  //  Onderwerpen Whiplash klachtenpatroon  //  Whiplash, hulpvraag en WAD-gradaties

Whiplash, hulpvraag en WAD-gradaties

Whiplash, hulpvraag en WAD-gradaties


Whiplash wordt in medische termen beschreven als zijnde een niet objectiveerbare aandoening.

In het behandel- en begeleidingcircuit gaat men uit van classificaties bij het ontstaan van een klachtenpatroon. Wanneer u een patiënten ervaring wilt plaatsen zou het fijn zijn als u de classificatie zou vermelden waar u volgens deze richtlijnen onder valt. Stichting Whiplash de Baas doet geen uitspraak over deze richtlijnen. Wij zijn geïnteresseerd wat u hielp bij uw hulpvraag nadat u een klachtenpatroon ontwikkelde passend bij het posttraumatisch whiplash syndroom. Daar helpen we elkaar mee. Uw verhaal is namens velen van harte welkom op deze site.

Wat zijn/waren uw klachten?

Wat was uw hulpvraag?

Onder welke classificatie werd u ingedeeld door uw behandelaars?

Wat heeft u geholpen? Stuur dit in word document aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WAD Gradaties volgens richtlijnen binnen een aantal beroepsgroepen.

 

0 Geen klachten, geen subjectieve en objectieve afwijkingen,  
1 Pijn, stijfheid en gevoeligheid in nek, maar geen objectieve afwijkingen
2 Nekklachten en andere klachten van het houding- en bewegingsapparaat(bijvoorbeeld afgenomen mobiliteit, drukpuntgevoeligheid)
3 Nekklachten en neurologische uitvalsverschijnselen(bijvoorbeeld afgenomen peesreflexen, spierzwakte en sensorische stoornissen)
4 Nekklachten en fracturen of dislocaties

Bij elke graad van ernst kunnen symptomen aanwezig zijn zoals doofheid, duizeligheid, oorsuizen, nek- en hoofdpijn, uitstralingspijn, geheugenverlies, concentratieverlies, vergeetachtigheid, slikstoornissen.

De Quebec Task Force (Spitzer et al, 1995) heeft de volgende classificatie gebruikt:

De meest gangbare en bruikbare definitie van whiplash is afkomstig van de Quebec Task Force (QTF) on Whiplash-Associated Disorders.

Een whiplash is een acceleratie-decelaratie mechanisme waarbij versnellende en vertragende krachten inwerken op de nek. Een whiplash treedt op bij (auto-)ongevallen, met name bij aanrijdingen van achteren of van de zijkant, maar kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld duiken. Het mechanisme kan resulteren in letsel van het bot of van de weke delen van de nek, dat een verscheidenheid aan klinische symptomen (Whiplash-Associated Disorders [WAD] ) kan veroorzaken.