Home  //  Onderwerpen Whiplash klachtenpatroon  //  Whiplash, wisselende stemmingen en depresiviteit

Whiplash, wisselende stemmingen en depresiviteit

Whiplash, wisselende stemmingen of depressiviteit

 
Alvorens een moeilijk onderwerp aan te snijden willen vanuit Stichting Whiplash de Baas wijzen op het feit dat tussen 0 en 2 jaar ruim 80% na een whiplash geheel klachtenvrij is en daarna ook nog een percentage. Eén van de redenen waarom verbetering dan wel herstel lang duurt, is het feit dat een aantal mensen na het ongeval mechanisme langdurige wisselende stemmingen houden of dat men depressie ontwikkelt. Whiplash is het ongeval mechanisme en het ontwikkelen van de klachten heet breed uitgemeten het “posttraumatisch whiplash stress syndroom”. Fysieke, cognitieve en vegetatieve klachten laten de geest niet geheel ‘onberoerd’. Na een whiplash kan zich ook een verborgen trauma openbaren. Het is mogelijk dat men een opgedaan trauma opnieuw doormaakt. Na een whiplash kan dus , bij een breed klachtenpatroon en de vele lichamelijk klachten, zich een depressie ontwikkelen. Een depressie is wel totaal iest anders dan sneller vermoeid zijn en prikkelbaar. Het is reëel om aan te nemen, dat wanneer iemands leven hard stil komt te staan na ene ongeval, dat door alle lichamelijke ongemakken, de geest een deel opeist. Zorg ervoor bij een breed klachtenpatroon , dat je van begin af aan open staat voor de geestelijke zorg na een whiplash, al is het maar in de vorm van counseling. Stichting Whiplash pleit altijd voor multidisciplinaire begeleiding na een ontwikkeling van ene klachtenpatroon na een ongeval. Auto-, sport- bedrijfs- of thuisongeval. Meerdere disciplines voor behandeling/begeleiding is een vereiste wanneer zich klachten openbaren.

Eigen ervaring(Ton Sijm):
Ik zelf ben zo depressief geweest als een deur. Probleem is dat alle andere klachten naar de achtergrond verdwijnen en bijna niet te behandelen zijn. Vanuit je cocon laat je de wereld niet meer toe en de wereld bereikt jou niet meer. Op het dieptepunt van mijn depressie kwam mijn toenmalige huisarts op het juiste moment. Op de rand van mijn bed nam hij alle tijd voor mij en mijn vrouw. Ik lag namelijk gewoon op bed en nam niet meer deel aan het dagelijkse leven op dat moment. Deze arts gaf mij een goede toelichting en bovenal een goed advies. Verder kregen wij via hem een boek van professor Jan Swinkels, psychiater en destijds verboden aan AMC te Amsterdam, te lezen. Hij heeft mij ook medicatie voorgeschreven. Een medicijn dat je wel minimaal tussen de 6 en 9 maanden moet gebruiken. Een prima hulpmiddel om aan behandeling van andere klachten toe te komen. Het gebruik van dit medicijn, tijdelijk of structureel, moet onderzoek en behandeling uitwijzen.
blijf boven jezelf uitstijgen
Bij het volgende consult gaf de huisarts aan dat het zaak was uit te zoeken of de depressie nou werd veroorzaakt door de omstandigheden/klachtenpatroon of door een lichamelijke oorzaak. Ik heb meegewerkt aan een onderzoek van TNO. Daarbij leidde een Amerikaanse professor het onderzoek, waaruit kon blijken dat het lichaam tekort serotonine aanmaakt. Dit was bij mij het geval. Uiteraard zijn er vele onderzoeken en is er vast een onderzoek dat dit zou kunnen tegenspreken. Ik weet één ding wel, dat sinds ik een toevoeging krijg van deze lichaamseigen stof ik weer “back in town” ben. Mensen maken soms een hele strijd alleen al van de toevoeging serotonine. Insuline bij suikerpatiënten is normaal maar andere ine’s maakt men een heel interne strijd van. Ingegeven door de grote boze buitenwereld overigens. Achteraf gezien had ik niet zo behoren te ploeteren als een gedegen bloedonderzoek mijn serotonine gehalte had aangetoond.

Na het kraken van mijn nek stroomt mijn bloed ook iets minder dan bij een gezond mens. Dit ‘kraken”had nooit plaats mogen vinden. Ik had twee versleten tussenwervelschijven en botvorming op de wervels. In het Heliomare stelde men direct vast dat het kraken een oerstomme actie was. Maar ja, ik was zoekende, toen de natuurgenezer mij destijds “hielp”.Heliomare in Wijk aan Zee gaf ook aan dat depressieve klachten behandeling van andere klachten in de weg kan staan. Verder heb ik een eerstelijns psycholoog bezocht na mijn dieptepunt in de depressie, maar na een whiplash en een mix van lichamelijke en geestelijke klachten heeft men meer aan een neuro-psycholoog. De eerstelijns psycholoog zat op het verkeerde spoor. Ik had destijds meer aan de gesprekken met mijn oudste broer, dan met deze psycholoog. Dezelfde broer die nu mijn teksten redigeert.

RIAGG, eerstelijns psychologen, etc. ? Leuk en aardig. Ik ben van mening en ik heb al heel wat whiplashpatiënten gesproken in mijn “wipperleven”, die dat met mij delen. Bij lichamelijke en geestelijke klachten is er behandeling nodig in een multidisciplinair team. Laat arts, fysiotherapeut/haptonoom, ergotherapeut, neuropsycholoog, coach, de mens met whiplashklachten als geheel bekijken. Dat voorkomt veel ellende. De behandeling moet bij een breed klachtenpatroon het liefst na drie maanden starten Vooraanstaande revalidatiecentra hanteren behandeling na minimaal een half jaar.