Home  //  Onderwerpen Whiplash klachtenpatroon  //  Whiplashklachten ontwikkelen na een whiplash. 75% vrouw

Whiplashklachten ontwikkelen na een whiplash. 75% vrouw

Whiplash en bij gevolgen whiplash is 75% vrouw

Dit artikel gaat vooral in op het gegeven dat het percentage vrouwen wat na een whiplash chronische klachten ontwikkeld hoger ligt dan bij mannen. Dus ook een aantal specifieke gevolgen voor vrouwen. Mannen(met of zonder gevolgen na een whiplash)en ieder ander moeten dit vooral lezen i.v.m. wederzijdse belangstelling en de tips die er in staan. Gelukkig heeft whiplash over het algemeen een positief perspectief. 80% geneest van de klachten tussen 0-2 jaar. Goede begeleiding door multidisciplinaire aanpak is daarbij essentieel. Tussen 2 en 5 jaar verbetert van de 20% die klachten houden dermate, dat het niet tot beperkingen leidt, zo’n 10%. Ongeveer 10% houdt dus klachten met beperkingen en zo’n 10% klachten zonder dat dit tot beperkingen leidt. In aantallen gaat dat nog steeds om heel veel mensen. De groep welke uiteindelijk beperkingen overhoud is dus procentueel relatief klein, maar de gevolgen zijn ingrijpend voor zij die het betreft. Heel veel gevolgen zijn in artikelen besproken, maar dit artikel is dus gevuld met een aantal specifieke gevolgen voor vrouwen.

Mannen moeten dit zeker lezen wanneer er sprake is van overname zorgtaken of het al dan niet uit voeren daarvan.

Hou kleur in het leven Structurele veranderingen in denken en doen is aan de orde bij chronische whiplashpatiënten. 75% van degene welke whiplash overkomt is dus vrouw(hetgeen men wijt aan een andere hals structuur, zwakkere spierontwikkeling van jongs af aan).Vrouwen zijn nog steeds voor het grootste deel belast met zorgtaken. Mannen doen wel heel geëmancipeerd, maar in de praktijk valt het voor veel vrouwen nog tegen wat hun mannelijke partner “wil” bijdragen. Vrouwen zijn ook socialer betrokken dan mannen en minder egocentrisch. Voelen zich daardoor eerder schuldig bij het “verzaken” van de zorgtaak of bij houden van sociale contacten.

Langzame opbouw van belastbaarheid is cruciaal voor verbetering dan wel herstel. De inleiding geeft al aan dat vrouwen minder ‘in gelegenheid’ zijn of zich zelf minder in de ‘gelegenheid’ stellen om tot geleidelijke opbouw van belastbaarheid over te gaan. Mensen die ten gevolge van whiplashklachtenpatroon ontwikkelen zijn vaak ‘doeners’. Vrouwen doen vaker dan mannen meerdere dingen tegelijk, althans voor het ongeval. Hulp in de huishouding is vaak noodzakelijk. Overigens met een klachtenpatroon met whiplash is een indicatie door i.v.m. WMO vaak te laag of soms zelfs niet.

Zoek hulp via een ergotherapeut. Belangrijk is houding bij wat je nog kunt doen. Bij aanpassingen in huis kan een ergotherapeut ook een rol spelen. Doe een consult thuis voor het voor men vanuit overheidswege of verzekering indiceert. Waar moet men op letten? Wat is belangrijk voor houding en bewegen? Hoe bouw je op door lichaamsdelen tijdelijk of structureel niet zwaar te belasten of te ontzien? Hoe breng rust-inspanning-rust-ontspanning in praktijk in een tijdelijk of structureel ander tempo?

Weet dat een neuropsychologisch onderzoek veel duidelijk maakt. Ook de begeleiding daarna vanuit dat vakgebied. Vergeetachtigheid, geen meerdere dingen meer tegelijk kunnen doen, geheugenstoornis, etc. hebben te maken met cognities.

Tips bij huishouden
Bij het aanrecht kan je hoogteverschillen maken door bijvoorbeeld een uittrekbare plank net onder het aanrechtblad aan te brengen.
Zo ook bij een wasmachine of droger op werkhoogte. Minder rekken en strekken. Verhoogde spoelbak (of iets onder je afwasbak plaatsen)
Elektrisch mes/mixkom/groentemachine(minder kracht behoeven te zetten); deze, indien mogelijk, op een iets lagere plank zetten dan het aanrechtblad
Sta-kruk, liefst een inklapbare om op te bergen.
Verstelbare stoel in zit- en woonkamer.
Boodschappentas op wieltjes; is ook verkrijgbaar met een krukje eraan vast dat los af te nemen.
Doe één keer in de week indien mogelijk met de auto de houdbare boodschappen. Wasmand op wieltjes.
Meubels kunnen grotendeels ook op wieltjes worden geplaatst. Gemak bij het schoonmaken voor een ieder. Gladde ondervloer zoals b.v. parket is dan gewenst.
Een thermostaatkraan in de doucheruimte (opendraaien gebeurt met 1 hand in een zeer korte slag)
Handgrepen in doucheruimte monteren (bij duizeligheid).

Klachten welke alleen bij vrouwen een rol spelen.

Bij chronische klachten geld bij vrouwen dat de “normale” klachten bij de maandelijkse cyclus en tijdens de overgang versterkt worden

Bij toename vegetatieve klachten(transpireren, hartkloppingen), maar ook bij wisselende stemmingen kunnen hormonen bij vrouwen meer dan bij mannen een rol spelen. De hypofyse is een klein orgaan dat zich onder de hersenen bevindt. De hypofyse is niet groter dan 1 centimeter in doorsnee, en heeft een centrale rol in de regulatie van verschillende hormonen. De hypofyse produceert groeihormoon en antidiuretisch hormoon, en reguleert de afgifte van schildklierhormoon, cortisol, en geslachtshormonen. Na een whiplash kan er sprake zijn van verminderde functie hypofyse.

Vrouwen hebben gemiddeld een beter ruimtelijk inzicht dan mannen. Dit kan zijn afgenomen bij chronische whiplash klachten. Vonden vrouwen altijd heel snel “zoekgeraakte spullen” in en om huis, nu lijkt hun mannelijke partner daar “beter” in te zijn. Is maar een voorbeeld.

Er kan sprake zijn van verandering van gevoelens. Vrouwen hebben een sterkere behoefte daar over te communiceren dan mannen. Communicatie leidt tot zocht en inzicht geeft uitzicht. Bij verandering is communicatie het middel om tot elkaar te komen. Communiceren in lotgenoten contact kan, maar zeker met de directe omgeving Zie ook artikel met seksuoloog.

Leuke tip om meer over verschillen tussen mannen en vrouwen te lezen: “Waarom mannen niet luisteren en vrouwen niet kaart kunnen lezen”. ISBN 90 274 6767 6 Goed leesbaar, per hoofdstuk door te nemen. Sommige verschillen zijn wetenschappelijk redenen voor. Duidelijkheid voorkomt vaak ergernis.

Wat ook moeilijk is voor vrouw met chronische whiplashklachten is bezoek aan kapper, schoonheidsspecialiste enz. Bespreek met degene die je helpt wat je klachten zijn. Mannen en vrouwen hebben bij haarwassen bij de kapper in de spoelbak hetzelfde probleem. Kussentje in wasbak. Gewoon proberen welke het beste past. Die randen van de spoelbakken zijn al keihard voor gezonde mensen. Mondhygiëniste, tandarts weer hetzelfde probleem. Er zijn tandartsen welke een opblaasbaar kussentje gebruiken om goed te liggen. Je bent bij een tandarts vaak al gespannen.

Omdat 'moeder' vaker thuis is zoeken kinderen eerder troost bij moeder. Het om de nek hangen, bij huilen, lachen en kussen kan problemen geven met nekklachten. Kinderen zijn heel logische denkers en doeners en er zijn de beste afspraken mee te maken. Vooral wanneer er geen partner is, dan is het heel belangrijk dat kinderen van meet aan bij de “regels” te betrekken. Ze zijn over het algemeen veel loyaler dan volwassenen. Vraag eventueel bij een kinderpedagoog hoe de allerkleinsten via spel de regels leren zonder de warmte tussen kind en je zelf te verliezen. Het grappige is dat kinderen sneller leren dan je zelf. Een kind groeit er mee op en jij moet bestaande dingen veranderen. Zo leer je van je kinderen.

Degeneratieproces en artrose
Degeneratieproces staat voor slijtage waar elke mens vanaf een bepaalde leeftijd mee te maken krijgt. Net als artrose. Slijtage aan tussenwervels/wervels en aandoening aan kraakbeen in gewrichten is naar mate we ouder worden een “natuurlijk” proces. De één heeft veel last en andere weer minder. Vrouwen lijken hier eerder mee te maken te krijgen. Mede omdat de spierontwikkeling minder krachtig is en er minder “noodopvang” is. In de “ medische whiplashwandelgangen” wordt gefluisterd dat bij chronische whiplashpatiënten dit proces harder gaat dan bij “gezonde”mensen. Een ieder wacht echter nog op de wetenschappelijke onderbouwing.

Canadese en Amerikaanse fysiotherapeuten zien met lede ogen aan hoe de mode-industrie steeds grotere damestassen ontwerpt en op de markt brengt. Vrouwen stoppen op hun beurt ook steeds meer spulletjes in hun tas, met nek-, schouder- en rugklachten tot gevolg.
Dein mee op de wind