Home  //  Onderwerpen Whiplash klachtenpatroon  //  Whiplash en slaap- en waakstoornissen/melatonine

Whiplash en slaap- en waakstoornissen/melatonine

Whiplash en waak- en slaapstoornissen/melatonine.

Na een whiplash hebben velen een verstoord slaap- en waakritme. Dat kan veel oorzaken hebben. Het kan zijn dat je door de pijn niet in slaap kan komen of dat je door de pijn wakker wordt. Dan raak je snel oververmoeid. Oververmoeidheid welke een rol speelt bij aandacht en concentratie. Angst kan iemand uit zijn/haar slaap houden. Soms heeft oorsuizing tot gevolg dat men niet in slaap kan komen. Zo zijn er tal van redenen waardoor het slaap- en waakritme van slag raakt. Het kan ook zijn dat mensen na een whiplash heel veel slapen. Ook een slaapstoornis.

Men zit bij slaap- en waakstoornissen in de bekende vicieuze cirkel. Kan men zich niet concentreren door de vermoeidheid, door de pijn, door een andere oorzaak, etc? In ieder geval leidt de gemoedstoestand er ook onder en dat heeft gevolgen voor individu en zijn/haar omgeving. De ernstige vermoeidheid, samen met andere klachten, kan leiden tot wat velen een “medische burn-out” noemen. Klachtenpatroon in samenhang met “medisch shoppen”.

Melatonine is een stof die invloed heeft op ons slaap- en waakritme en dus indirect dan wel direct op onze gemoedstoestand. Een medicament vrij te kopen bij drogist of online te bestellen. Op zichzelf is dat vreemd voor een stof die belangrijk is binnen ons dagelijks functioneren. Melatonine is een lichaamseigen stof en bij een gezond mens is de productie ervan in balans. Wat is gezond slapen? Het is onder andere van belang dat iemand goed in zijn vel zit.

Even op een rijtje:
* binnen vijftien minuten inslapen
* niet of nauwelijks tussendoor wakker worden
* een flinke hoeveelheid diepe slaap hebben in de eerste twee slaapstadia ( van de vijf á zes gedurende de nacht)
* ademhaling en hartritme zijn niet afwijkend
* geen onrustige bewegingen
* de lichaamstemperatuur is tegen de ochtend het laagst (een halve graad lager dan bij het naar bed gaan)
* snel weer kunnen inslapen nadat men bijvoorbeeld even naar de wc is geweest.

Ervaring leert dat melatonine niet een medicament is om mee te experimenteren. Raadplaag de huisarts en vraag verwijzing naar een slaap- en waakcentrum. Ook de specialist van een slaap- en waakcentrum mag soms verwijzen.
bron: http://www.melatonine.nl/

Het orgaan waar melatonine gemaakt wordt: de pijnappelklier Precies in het midden van de hersenen zit een orgaan, die de stof melatonine op een natuurlijke wijze aanmaakt. De pijnappelklier (of epifyse) vervult een uitermate belangrijke rol in het lichaam, bleek achteraf. Vroeger dacht men dat het een rudimentair orgaan was (een overbodig orgaan net als de blinde darm), maar dat is nu wel anders. Door de ontdekking van de aanmaak van de stof melatonine in dit orgaan (en wat deze stof allemaal betekent voor het lichaam) is algemeen geaccepteerd dat dit orgaan een zeer belangrijke functie in het lichaam vervuld. Onderstaande is een link naar een artikel uit het blad Medisch Contact over melatonine en de werking ervan.

 http://www.nitel.nl/nl/plaatjes/slaapstoornissen_artikel_De_klok_gelijkzetten_Medisch_Contact_aug_2005.pdf/

Het artikel is geïnitieerd door o.a. Dr. Smits werkzaam in de Gelderse Vallei: http://www.geldersevallei.nl/
Nog een voorbeeld voor een adres voor slaap- en waakritme/stoornissen. http://ziekenhuis.slz.nl/
http://www.kempenhaeghe.nl/clienten/slaap-en-waakstoornissen/html/
slaap-en-waakstoornissen.htm
Ik denk dat bovenstaande voldoende aangeeft waarom het raadzaam is niet als leek via de drogist met melatonine te experimenteren, maar in ieder geval de huisarts te raadplegen.