Home  //  Onderwerpen Whiplash en schadevergoeding  //  Whiplashklachten als gevolg van achteroprijding

Whiplashklachten als gevolg van achteroprijding

Whiplashklachten als gevolg van achteroprijding

 

Zijn ‘whiplashachtige klachten’ na achteroprijden ongevalsgevolg?

Mevrouw Smit rijdt met haar auto op een weg waar 70 km/uur mag worden gereden en stopt voor een rood stoplicht. Mijnheer Bakker rijdt achter haar met zijn auto. Hij remt, maar te laat. Hij rijdt achterop de auto van mevrouw Smit. Na het ongeval krijgt mevrouw Smit last van hoofdpijn en nekpijn die uitstraalt naar haar schouderbladen, rug en benen; klachten die kunnen duiden op een whiplash.

Omdat er sprake was van een achterop aanrijding en mevrouw Smit geen blaam trof, heeft de verzekeraar van meneer Bakker erkend dat hij aansprakelijk was voor de schade van mevrouw Smit. Probleem was echter dat die verzekeraar de ‘whiplashachtige klachten’ van mevrouw Smit ontkende. De verzekeraar vond dat niet was bewezen dat deze klachten echt bestonden en dat, indien wel zou worden aangenomen dat deze klachten bestonden, de klachten niet door het ongeval waren ontstaan. Mevrouw Smit zou namelijk al voor het ongeval last hebben gehad van rugpijn.

De rechtbank twijfelde gelukkig niet aan de klachten van mevrouw Smit. Het feit dat haar een kop-staartbotsing was overkomen en de klachten na het ongeval consequent terugkwamen in haar medische dossiers maakte dat de rechtbank het niet nodig vond dat deze ‘whiplashachtige klachten’ op een andere manier werden aangetoond, bijvoorbeeld door een röntgenfoto. Dergelijke klachten zijn immers meestal niet op die manier aan te tonen. Ook het feit dat mevrouw Smit voor het ongeval al rugklachten had maakte volgens de rechtbank niet uit voor de vraag of meneer Bakker aansprakelijk kon worden gehouden voor de ‘whiplashachtige klachten’.

Uit deze uitspraak blijkt dat het bewijs van ‘whiplashachtige klachten’ na een achterop aanrijding kan worden geleverd door een duidelijk medisch dossier. Voldoende is dat die klachten goed en consequent worden beschreven in de medische dossiers en dat daaruit blijkt dat voor die klachten ook behandeling is gezocht.

Uit de praktijk door:

Mr. Niels Muntjewerff
Hulp bij letselschade: http://hulp-bij-letselschade.nl/nl/home/ 
http://www.schenkeveldadvocaten.nl/rightsarea.asp?id=185&;pid=11&mid=18