Home  //  Onderwerpen Whiplash en schadevergoeding  //  Whiplash, hersenkneuzing met sport en wel of geen letselschade

Whiplash, hersenkneuzing met sport en wel of geen letselschade

Whiplash, hersenkneuzing met sport en wel of geen letselschade

 

Hockeyster aansprakelijk voor afzwaaiende bal?
Een Brabantse hockeyspeelster probeerde tijdens een training de bal in het doel te schieten. Zij sloeg de bal echter over het doel en over het vijf meter hoge net achter het doel. Op dat moment liep er een voetgangster op het achtergelegen voetpad. Die kreeg de bal op haar hoofd. De voetgangster liep letselschade op en stelde de hockeyspeelster aansprakelijk was voor haar letselschade.

De zaak kwam voor de rechter. Die deed kort geleden uitspraak. De rechtbank vond het van belang dat de hockeyspeelster wist dat het voetpad achter het doel druk werd gebruikt en dat er bij de oefening vaker ballen over het (vang)net vlogen en op het voetpad terechtkwamen. Omdat ze ondanks deze kennis niet met de oefening was gestopt toen de voetgangster achter het doel langsliep, heeft ze daarmee ‘het voor haar kenbare risico genomen dat de hockeyspeelster door een hockeybal zou worden geraakt’. In gewoon Nederlands, de hockeyspeelster moest de letselschade van de voetgangster betalen.

Normaal gesproken is er minder snel sprake van aansprakelijkheid voor letselschade die is ontstaan in een sport- en spelsituaties. Dit geldt ook voor letselschade van toeschouwers. Daarvan wordt nl. gezegd dat voor hen de risico’s van sport- en spelsituaties bekend zijn als zij bij een wedstrijd gaan kijken. Hier ging het echter niet om een toeschouwer maar om een toevallige voorbijganger. Daarvan kon niet gezegd worden dat die met de risico’s van deze sport- en spelsituatie bekend was en toch ging kijken. Daarom gelden voor de toevallige voorbijganger de “gewone’ regels van aansprakelijkheid voor letselschade.

Niels Muntjewerff
http://www.schenkeveldadvocaten.nl/nl/rechtsgebieden/particulier/letselschade-verzekeringsrecht-en-aansprakelijkheidsrecht/