Home  //  Onderwerpen Whiplash en re-integreren  //  Whiplash en terug naar werk of vrijwilligerswerk

Whiplash en terug naar werk of vrijwilligerswerk

Whiplash en terug naar werk of vrijwilligerswerk

 

Hoe reintegreer je terug in werk na een whiplash

Laten wederon noemen het feit, dat wie een whiplash overkomt en een klachtenpatroon ontwikkeld, daarvan 80% geneest tussen 0 en 2 a 3 jaar. Whiplash is dus een relatief gunstige aandoening. Bij reïntegratie wordt terugkeer naar arbeid bedoeld. Daar is niets mis mee voor degene waar dit haalbaar voor is. De kleine groep, want dat blijft 10% tot 15%, welke met chronische klachten verder moet, moet zelf reïntegreren in een ander leven. Van fulltime werk naar ander parttime werk of helemaal niet meer de arbeidsmarkt kunnen betreden. Structuur aanbrengen in het leven door vrijwilligerswerk te gaan doen binnen de eigen mogelijkheden. Eerst de groep welke mag rekenen op een behoorlijke strijd, maar uiteindelijk succesvol naar betaalde arbeid gaat. Er zijn tal van reïntegratiebedrijven en de één heeft nog mooiere scores dan de ander. Want Nederland presentatieland kent naar buiten toe ontzettend veel toppers.

De harde werkelijkheid is dat de begeleiding soms totaal niet aansluit bij de opbouw van degene waar het om gaat. Contact moeilijk is, rapportages onvolledig en bereikbaarheid slecht. Wanneer je een klachtenpatroon als whiplash hebt en een “pittig” klachtenpatroon blijft opbouw, rust, inspanning, rust, ontspanning, rust en te bedenken dat ontspanning geen rust is heel belangrijk. Voor dat u met een reïntegratiebedrijf in zee gaat check of degene die u krijgt toegewezen weet wat dit inhoudt. Whiplash de Baas is er van overtuigd dat bij genoemde opbouw minder mensen chronische klachten ontwikkelen en dus niet uit het arbeidsproces behoeven geraken. Het UWV is zelf inkoper van trajecten en diensten van bedrijven.

U kunt een keuze maken via
http://www.personeelsnet.nl/bericht/website-brengt-re-integratiebedrijven-in-kaart/
https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/werkbedrijf/werkenbijuwvwerkbedrijf
www.vanuwvnaarwerk.nl

Let u vooral op de kwaliteit. En een eerste vereiste is dat uw begeleider weet waar hij/zij over spreekt. Een traject kan b.v. bestaan uit sollicitatietraining, een talen- of beroepsoriëntatie of een korte opleiding met of zonder baangarantie www.onderwijsenhandicap.nl .
Als alles in de fase waarin opgebouwd moet worden alles achter elkaar wordt gedraaid, denk om uw belastbaarheid. Toets uw reïntegratiebedrijf op kwaliteit, werkwijze en specialisatie. Nog beter, doe dat samen met nog iemand.

HOUDT DE REGIE IN EIGEN HAND, HET IS TOPSPORT

Tussentijds houdt u contact met uw arbeidsdeskundige of reïntegratie coach van het UWV. Zorg voor juiste weergave van uw traject en hoe u uw inspanningsverplichting nakomt. Omschrijf ook duidelijk wat wel en niet haalbaar is voor u tijdens het traject. Realiseer u ook dat het UWV geen banenpool heeft, daarvoor moet u naar het Centrum voor Werk en Inkomen, http://www.ontslag-krijgen.nl/cwi-centrum-voor-werk-en-inkomen.html  Kijk bij de andere rubrieken op deze site onder rubriek Whiplash en re-integreren.

Assertiviteit is nodig.
Zeker als er aanpassingen op de werkvloer besproken moeten worden. Weerbaarheid tegen collega’s: “goh, lekker ik zou ook wel eerder naar huis willen”, “krijg ik ook zo’n mooie stoel”. Geef aan het waarom in nette en rustige bewoordingen. Er zijn niet zoveel mensen die daarna chronisch onbegrip tonen. En collega’s heeft u hard nodig bij verdeling van werk wat u niet aan kunt, zowel in het begin als op termijn.
Voorbeelden van behandelaars met ervaring in patiënten terug naar werk te begeleiden/behandelen.
www.dbc.nl
www.pels.nl
www.whiplashtraining.nl
www.carienskarsten.nl

GEEN WERK, MAAR EEN LEVEN ZONDER BETAALDE ARBEID
Dan heeft u net als overigens eerder genoemde groep alle opmerkingen wel gehad: “kun je nou echt niet meer”, “Probeer je het wel goed genoeg”, “Joh, je moet eens meer door je grenzen gaan, je geest sterker maken”, “Lijkt me lekker thuis, kun je doen wat je wilt”, Het gevoel van chronisch onbegrip is na het verlies in de topsport keihard. Het succes kent vele vaders, maar de verliezer staat vaak alleen. Ook in reïntegratie land. Invulling van een beperkt leven is een lange weg soms. Bewandel deze wel, want het is de moeite waard. Leer jezelf kennen en leer opnieuw te kiezen. Het chronisch onbegrip valt ook best mee. Alles valt niet altijd te beredeneren. Neem iemand met een stoma en versleten rug. Ook niet zichtbare handicaps. De pijn heeft men in “huis”. Dan geldt ook: “ga er mee om, verwacht niet altijd begrip en vele mensen praten graag over zich zelf.” Het kan ook niet, de wereld draait door. “Pas je aan de wereld aan, de wereld doet dat niet aan jou”.

Structuur zorgt voor regelmaat en vrijwilligerswerrk kan heel veel voldoening geven. Ook hier geld:

Wess assertief en er is er maar één die echt voor jezelf kan zorgen!

http://www.siw.nl/Projectbegeleiders/projectbegeleiders.html

http://vrijwilligerswerk.nl/?content=/3/Zoek_vrijwilligerswerk

 behouden vaart