Home  //  Onderwerpen Whiplash en re-integreren  //  Whiplash en de Optergo werkbril

Whiplash en de Optergo werkbril

Whiplash en de Optergo werkbril als hulpmiddel bij re-integratie van werk.(vrijwilligerswerk)

Stichting Whiplash de Baas is met haar vrijwilligers ook steeds op zoek naar hulpmiddelen die ondersteunend werken bij re-integratie. Een demonstratie van de Optergo Werkbril, www.optergo.nl maakte ons enthousiast hoe de Optergo werkbril een goed hulpmiddel kan zijn bij re-integratie van werk of vrijwilligerswerk. De werkbril kan een belangrijke bijdrage leveren in het weer kunnen functioneren na een auto-ongeval. De praktijk ondersteund ons enthousiasme. Het is geen wondermiddel voor iedereen, maar kan het wel zijn voor velen. In de 8 kenniscentra, te vinden op www.optergo.nl in Nederland waar de werkbril met prisma’s aan te meten is, kan via gedegen onderzoek worden onderzocht of dit een hulpmiddel bij re-integratie voor u als whiplashpatiënt kan zijn.

Het verhaal van naglestyliste Sandra Blokland, die onderstaand interview gaf in Noord-Hollands Dagblad(Dagblad voor de Zaanstreek) geeft de mogelijkheden aan. Hoe zij een nieuwe kijk kreeg op haar leven via deze werkbril. Wanneer u een onderzoek in één van de kenniscentra voor aanmeten aangaat. Laat daar dan weten dat uw interesse via Stichting Whiplash de Baas site is gegaan. Meld dit ook bij ons. Stichting Whiplash de Baas volgt graag samen met Optergo welke invloed dit hulpmiddel heeft bij whiplashpatiënten en hun leven.

Noord-Hollands Dagblad 15-4-2009 Zaandam
- Een auto-ongeluk maakte in 2007 in één klap een einde aan haar werkzaamheden.

Door een whiplash en de daaruit voortvloeiende nekklachten zag Sandra Blokland zich genoodzaakt haar werk als zelfstandig nagelstyliste tot een minimum te beperken. Maar dankzij een speciale prismabril van Jongsma Optiek is ze weer volledig aan het werk. In augustus 2007 sloeg het noodlot toe. De auto van Sandra Blokland werd geramd door een achteropkomende auto en aan dat ongeval hield ze een whiplash over. Er brak een ellendige tijd aan met veel nekklachten, hoofdpijn, chronische vermoeidheid en revalidatie in Heliomare in Wijk aan Zee. Tot werken in haar nagelstudio aan het Blooksven in Zaandam was ze nauwelijks nog in staat. ,,Sporten hielp niet, fysiotherapie hielp niet. Ik heb nog geprobeerd vanuit een rolstoel te werken, maar dat was geen doen. Als ik één klant had gehad, was ik doodmoe en ging ik plat. Een groot deel van de dag sliep ik. Ik was tot niets meer in staat. Heel deprimerend, want je hersenen willen wel, maar je lijf weigert dienst.'' Door haar klachten dreigde haar eigen praktijk die ze vanaf 1999 runde een stille dood te sterven.

Zij kon het werk niet meer aan, zegde afspraken af, de klantenkring dunde uit en de weg naar arbeidsongeschiktheid kwam steeds dichterbij. Dankzij de behandeling van dokter Zondervan bij Heliomare kwam er verbetering in haar situatie doordat de arts met naalden de spierspanning in de nek wist te verminderen. Maar een bezoek aan een tandarts zette haar op een nieuw spoor. ,,Ik lag in de stoel en vertelde dat ik mijn nek niet naar achteren kon bewegen. Ik legde mijn klachten uit, waarna de tandarts zijn prismabril op mijn neus zette. 'Misschien is zo'n bril ook wel iets voor jou', kreeg ik als advies.'' ,,Het verzekeringsverhaal ging rollen. Ik heb de tegenpartij aansprakelijk gesteld voor mijn letsel, waarna er gesprekken volgden met advocaten. Daarbij kwam ook de prismabril van de tandarts aan de orde.

Ik ben een kleine zelfstandige en wilde weer aan de slag. Thuis zitten is niks voor mij.'' De door Arne Jongsma aangemeten bril bleek het ei van Columbus. Jongsma meet al een aantal jaren speciale brillen aan voor tandartsen die vanwege hun werk een statische werkhouding hebben waardoor vaak nek- en rugklachten ontstaan, met alle gevolgen van dien. De speciale brillen zorgen ervoor dat tandartsen dankzij de prismatische werking in de glazen weer rechtop kunnen zitten waardoor de klachten verminderen of soms helemaal verdwijnen. Nekbelasting Die nek- en rugklachten ontstaan door de zware nekbelasting bij het vooroverbuigen van het hoofd, waardoor een constante trekkracht wordt uitgeoefend op de spieren om het hoofd in balans te houden. Jongsma: ,,De studie naar optische hulpmiddelen is aan het rollen gebracht door de hoge kosten van arbeidsongeschiktheid. Je ziet nu ook dat jongere tandartsen zo'n speciale bril gebruiken uit oogpunt van preventie.

Feitelijk iedereen die een statische werkhouding heeft, zoals bijvoorbeeld goudsmeden en diamantslijpers.'' Het aanmeten van zo'n speciale bril is een ingewikkelde technische klus voor een optometrist omdat de juiste correctie moet worden berekend om ervoor te zorgen dat op een goede werkafstand scherp gezien kan worden. Optometrist Jongsma: ,,Door die bril hoeft je nek minderen te kantelen. Het is een functionele bril waarin het prisma gekanteld is ingeslepen Daardoor ontstaat een beeldeffect waardoor je je hoofd minder hoeft te buigen. Het ontlast de nek. Er is maar één fabrikant die zo'n bril kan maken en die zit in Zweden.'' Sandra Blokland kreeg de bril geheel vergoed van de tegenpartij. Volgens Jongsma moet dan al gauw worden gedacht aan een bedrag van 700 tot 800 euro per glas. ,,Ik heb er wel erg aan moeten wennen om ermee te werken, maar nu gaat het prima'', aldus Blokland die nu een halfjaartje bebrild haar klantjes nieuwe kunstnagels aanmeet, naast haar andere activiteiten, zoals huidverjonging, ontharen en acné- en couperosebehandeling.

Voor de nagelstyliste is er met de nieuwe bril letterlijk een nieuwe kijk op de toekomst aangebroken. ,,Het klinkt misschien overdreven maar twee mannen hebben me weer op weg geholpen: dokter Zondervan heeft me mijn leven teruggegeven en dankzij Arne Jongsma kan ik weer werken.'' Sandra Blokland met haar prismabril, aangemeten door Arne Jong