Home  //  Onderwerpen Whiplash en belangrijke raakvlakken  //  Whiplash en op vakantie

Whiplash en op vakantie

Whiplash en op vakantie

 

Bronnen: eigen ervaring van whiplashpatienten, Jan van Bremen instituut, intersites waar naar verwezen wordt.

 

whiplash en vakantie “En, hoe was je vakantie?”. Na je vakantie de eerste vraag die gesteld wordt bij terugkomst. Voor velen een eenvoudig te beantwoorden vraag, maar voor mensen met beperkingen niet altijd even eenvoudig. Er moet op voorhand en tijdens de vakantie rekening gehouden worden met de beperkingen. Klachten kunnen soms zelfs een vakantie doen annuleren of men acht zich niet in staat om op vakantie te gaan. In dit artikel willen we daar op in gaan en proberen we tips en mogelijkheden te geven om met een goed gevoel vakantie te vieren. Algemene tip vooraf: Whiplash en mag u op vakantie: Stel uw uitkeringsinstantie altijd op de hoogte of vraag na waar u zich aan moet houden. Reinheid, rust en regelmatig zijn herkenbare begrippen uit een ander leven en toch spelen ze ook een rol bij zowel tijdelijke als chronische whiplashpatiënten. Zoek balans in de ontspanning, zodat het geen inspanning wordt. Rust regelmatig, verfris u regelmatig en doe geen bovenmatige inspanningen. Het is vakantie. Stappenplan!! Klinkt heel gewichtig, maar toch is dat niet onverstandig om daar mee te beginnen. Velen hebben een checklist voor alle dingen die meegenomen moeten worden. Van handdoeken tot de Hollands hagelslag. Maak eens een lijstje van uw klachtenpatroon en daaruit voortvloeiende beperkingen. Velen hebben dat inzicht wel, maar lijstjes maken het ook inzichtelijk voor anderen. Stel daarna een lijstje samen van wat u zou willen met en in uw vakantie. Bespreek alles met degene met wie u gaat en zoek dan samen een vakantie uit. Met chronische klachten en beperkingen ontkomt u er niet aan dat u “beren op de weg zult zien”. Wij hopen met dit artikel u voldoende tips te geven om die een positieve richting te geven. Bij het bespreken van uw lijstjes is het belangrijk dat uw vakantiegenoten, wanneer daar de behoefte is, de vrijheid hebben om een deel van hun keuzes zelf in te vullen en dat u dingen doet los van elkaar. Die vrijheid is belangrijk. Hoe ga je op vakantie? Belangrijk is om van tevoren vast te stellen met welk vervoermiddel u gaat en waar hou je dan rekening mee in de voorbereiding om zo onbezorgd mogelijk vakantie te vieren? Laten we eenvoudig beginnen, met de “benenwagen”. Wandelen is in principe de beweging waar whiplashpatiënten van meet af aan iets mee kunnen. Goede wandelschoenen zijn evident. Schoenen met verende zolen zijn een aangename verbetering. Laat u eventueel voorlichten door een podoloog. Kijk bij een kampeerwinkel naar goede wandelschoenen.

Verder kan een lichte rugzak mee. Men kan ook gebruik maken van een buidelriem. Daar kunnen dan flesjes drinken, portemonnee en wat ander hoognodige dingen in. Bij wandelvakanties bestaat de mogelijkheid de bagage, door de organisatie waar men de vakantie bespreekt van hotel naar hotel te laten brengen. Kijk eens b.v. op www.topo.nl Verder is het misschien raadzaam om op voorhand bij een ergotherapeut of mensendieck praktijk te oefenen met houding tijdens wandelen. Stap twee bij het voort bewegen is vaak de fiets. Wanneer duizeligheid een rol speelt, dan zal de fiets verder af staan van de mogelijkheden. Met een afnemende belastbaarheid verdient ook fietsen een goede voorbereiding. Neem met fietsen veel pauzes. Schaf een kilometerteller aan. Niet om een prestatie neer te zetten maar om inzicht geven wat uw grenzen zijn. Een fiets met ergopin(om het stuur in de gewenste stand te zetten) en een gasveerzadel zijn aangename aanpassingen. Verende voor- en achtervork. Of een fiets waar men met de voeten bij de grond kan.

 

Deze fiets is ongeschikt voor mensen met armproblemen. Een elektrische fiets is ook een optie. Net als de Sparta-met. De elektrische fiets kan vaak niet verder dan 40 km. Sparta heeft de mogelijkheid van een tweede accu. Verder is Sparta bezig met laadstations bij restuarants langs fietsroutes. Een tweede accu is mee te nemen in een fietstas. De twee laatst genoemde fietsen lijken niet echt een bijdrage aan een echte fietsvakantie te leveren, maar zijn een fantastisch hulpmiddel om samen een fietsvakantie te ondernemen en er volop van te genieten. U kunt uw energie volop aan indrukken van omgeving en vakantiegenoten geven. Uiteraard is er ook voor fietsers de mogelijkheid bagage achter u aan te laten komen. Kijk voor mogelijkheden op www.cycletours.nl

Met de auto?
Hoe graag we ons ook laten verwennen, De auto geeft ons op vakantie de grootste bewegingsvrijheid die wij ons kunnen wensen. Of het nu een eigen auto(met sleurhut er achter) of huurauto is. De auto blijkt vaak het vervoermiddel te zijn om bij het startpunt van een fiets- of wandelvakantie te komen. Wanneer u zich laat rijden en u heeft whiplashklachten is het misschien een idee om ’s nachts te rijden. Dit kan alleen als u goed kunt slapen in de auto. Ogen dicht en weinig prikkels van verkeer en ruis uit omgeving om energie te sparen. U zult wel goed moeten uitzoeken of u de juiste houding kan vinden. Kussens, nekkraag, nekkussen, etc. zijn dan prima hulpmiddelen. Tempur kent veel variaties in kussentjes. Bent u een meerijder en wilt u de chauffeur niet teveel irriteren, ga dan lekker achter in zitten. Vooral wanneer angst nog een rol speelt, dan schrikt u niet te vaak en kan de chauffeur rustig naar de eindbestemming. Kijk ook op de site bij:Whiplash en drukverlagende en ondersteunende producten Wanneer u zelf rijdt en men heeft klachten, dan is voorzichtigheid dubbel geboden. Gebruikt u hulpmiddelen en ook het dragen van een kraag wordt daar mee bedoeld, dan moet u een aantekening op het rijbewijs hebben om aan te tonen dat het uw rijden niet beïnvloed.
Wanneer u zonder aantekening een ongeval heeft en het blijkt dat u mede door de aard en ernst van de beperking die u heeft, schuld heeft aan het ongeval, dan keert een verzekering niet uit. Zo’n aantekening krijgt u door het invullen van een Eigen Verklaring. Te verkrijgen bij CBR, gemeente of een rijschool. Het voordeel van eigen vervoer is vaak dat u baas bent over de te kiezen locatie. Zet ik mijn caravan op een rustige plek? Bij voorboeking moet u dan wel extra betalen, maar het kan voorkomen dat u met b.v. uw hoofdpijnklachten in het centrum van de camping komt te staan.

Of in een hotel dat een jongerenhotel blijkt te zijn of dat het hotel aan een drukke autobaan ligt of naast een discotheek. Een ander voorbeeld is dat uw hotel op een heuvel staat of uw tent komt op een terrassencamping te staan, terwijl u slecht ter been bent. Zoek goed uit op welke plek en locatie u terecht komt. Bus, trein en vliegtuig. Ook deze drie vervoermiddelen zijn vaak de middelen om bij het startpunt van een fiets- of wandelvakantie te komen. Waar u echter geen invloed op heeft zijn de duur van de reistijden. Deze worden bepaald door de reisorganisatie en de vervoerder. U moet dus op voorhand goed inschatten of u de reis aankunt. Even stoppen op uw verzoek is er niet bij. U kunt ook het geboden traject niet in eigen tempo bepalen. Dat zijn externe factoren waar u in de voorbereiding rekening mee moet houden. Met een doktersverklaring(bij voorkeur een neuroloog) kunt u bij sommige vervoerders een voorkeur uit brengen waar u wilt zitten in b.v. het vliegtuig, bus of trein. Uiteraard kan een nekkussen uw reis verlichten. Een opblaasbaar reiskussentje of een nekkussentje van tempur wat zich naar de nek vormt kunnen daarbij hulpmiddelen zijn.

Met de slaaptrein reizen heeft wel zijn beperking. Echt stabiel liggen zal er niet bij zijn. Bij stevige wissels wordt u voor het gevoel nog wel eens door elkaar geschud. Neemt niet weg dat een trein over rustige routes gaat en u onbezorgd van mooie uitzichten kunt genieten. En een groot voordeel is wel, dat u in de trein wel vrijblijvend van houding kunt wisselen. Zelfs lopen naar b.v. de restauratiewagon bij internationaal treinverkeer is een optie. Bij bus en auto is dat weer wat beperkter. Bij de auto maakt u evenwel zelf wel uit wanneer u stopt. Ook bij veel busreizen(niet bij pendels) kunt u regelmatig de bus uit om te rekken en te strekken.
Stijg boven jezelf uit met verstandige keuze voor vakantie

Vliegen kan bij stijgen en landen extra druk geven op oren en hoofd. In het vliegtuig kunnen tempur kussentjes ondersteuning bieden aan nek en rug. Als u al nek- of hoofdpijn heeft voor u instapt kunnen, Earplanes, verkrijgbaar bij apotheek bescherming bieden. Deze moet u een half uur voor strijgen in oren draaien. Gaat heel simpel. Ook kunt tijdens stijgen en landen uw onderkin voor uw bovenkin proberen te plaasten en dan slikken. Slapen op vakantie Zeker 50% van de whiplashpatiënten slaapt slecht. Wellicht is dat percentage op vakantie hoger, wanneer men geen rekening houdt met bepaalde aspecten. Ook op vakantie gelden een paar vuistregels: De wervelkolom ligt in één lijn. Ondersteuning door een kussen zodat de natuurlijke kromming van de nek wordt gewaarborgd. Verder is het verstandig een zijligging aan te nemen en de ene knie boven de andere te trekken.

Kussens kunt u meenemen, maar op matrassen en lattenbodems in hotels heeft u geen invloed. Wel op de matrassen en lattenbodems in caravan, eigen boot, etc. Men koopt soms hele dure goederen, maar de slaapinrichting is vaak ondergeschikt. U kunt dit bij sommige dit naar eigen behoefte te laten aanpassen. Kortom laat u informeren over het comfort wat u te wachten staat en neem eventueel hulpmiddelen mee ter verlichting. Om het slapen tijdens de vakantie te bevorderen kunt u na het diner beter geen alcohol of cafeïnehoudende dranken nuttigen. Heeft u teveel gedaan, neem voor het slapen gaan een pijnstiller, indien u door de pijn niet heen kunt slapen.

Bij medicatie is het handig om bij uw apotheker een medisch paspoort te laten aanmaken. Dat maakt het bij grenscontroles een stuk makkelijker. U komt tenslotte niet alle dagen op uw vakantieadres. Stedentrips Even een weekendje er tussenuit. Dan zijn steden per uitstek geschikt voor. Dat levert wel een aanslag op de belastbaarheid. Vooral wanneer men behoorlijke cognitieve klachten heeft. Hebben we dat er voor over? Velen zeggen daar ja op. Er zijn al veel tips gegeven, maar bij een stedentrip komen veel prikkels in één keer op u af. Dat vereist goede voorbereiding. Licht en geluid zijn elementen die in steden niet te negeren zijn. Kies geen hotel waarbij de hele nacht neonreclame flikkert. Men slaapt het beste in een rustige en donkere omgeving. Een hotel buiten het centrum geeft echter geen garantie dat u van genoemde elementen geen last zult hebben.

Laat u goed voor lichten. Een goed voorbeeld is Rome. Een fantastische stad om te bezoeken. Rome kent veel kloosters welke zo gastvrij zijn, dat u daar kunt logeren. Hoe druk Rome ook is, maar van 23.00uur tot 07.00uur is absolute stilte en donkerte gegarandeerd. Men moet zelfs voor 22.00 binnen zijn. Een prima streven om uw belastbaarheid in de gaten te houden. Omdat u dan ook niet lang bloot staat aan de combinatie licht en geluid. In de stad en toch alle rust. Zo kennen andere steden weer andere mogelijkheden om niet geheel buiten een stad te logeren, maar wel rust te bieden om de momenten dat u het nodig heeft. Vertel uw naasten en/of vakantiegenoten hoe u zich voelt, zodat zij uw situatie begrijpen.

 Vakantie vieren kun je niet met iedereen. Veel vakanties gaan wel eens in rook op, omdat blijkt “hoeveel anders de ander” op vakantie is. Communicatie is in gezonde situaties al heel belangrijk, dus wanneer men beperkingen heeft nog meer. Uw naasten moeten op voorhand goed voorgelicht worden over de mogelijkheden die u heeft op vakantie. Dat kan alleen door u. Spreek ook met andere vakantiegenoten uw mogelijkheden goed door. Velen willen rekening houden met anderen, maar alleen u bent de informatiebron over uw mogelijkheden en onmogelijkheden. Realiseer u heel goed: “Iedereen is uniek, u zelf en ieder ander net zo.” Op vakantie met gelijkgestemden/lotgenoten Het Reumafonds biedt een mogelijkheid.

Sinds 1 januari 2005 kan men via het Reisburo Reumafonds een aangename en betaalbare reis boeken. Mensen met en zonder reuma. Een uitkomst voor iedereen met een bewegingsbeperking of bij “gewoon” behoefte aan extra comfort. Het reistempo is aangepast, zo ook de te bezoeken accommodaties. Men kan gebruik maken van de diensten van vrijwilligers. Alleen mensen met reuma kunnen extra korting krijgen. Mensen met beperkingen hebben los van de aandoening vaak veel raakvlakken. Buiten de voordelen die dit reisbureau biedt is er dus ook mogelijkheid tot contact met gelijkgestemden.
Adres: dr. Jan van Breemenstraat 4 Postbus 59091 1040KB Amsterdam
Tel: 020 5896464, te bereiken op ma-do, tussen 09.00u-16.00u en vrij. tussen 09.00u en 13.00u
Op internet via www.reumafonds.nl en e-mail adres van het reisbureau is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 12.12.2008

NBAV neemt deel aan Vakantiebeurs De Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV) is deelnemer aan de vakantiebeurs 2009. De vakantiebeurs vindt plaats in Utrecht van 14 januari tot en met 18 januari 2009. De NBAV is aanwezig met de nieuwe Blauwe Gids 2009. In deze jaarlijkse gids presenteren de leden van de branchevereniging hun aanbod voor 2009. Het jaar 2008 was een uitstekend jaar voor de branchevereniging. Er zijn 11 nieuwe leden toegetreden, een groei van ruim 30%. http://www.nbav.nl/welcome.jsp