Home  //  Onderwerpen Patiënt aan het woord  //  Whiplash in 2030

Whiplash in 2030

Whiplash in 2030


VU Connected presenteerde 2 november 2012 samen met Trouw de uitgave Nederland in 2030. Of wel hoe lossen we problemen, waar we nu voor staan, voor 2030 samen op. De uitgave van de Maand van 2030 geïnitieerd door Vu Connected is een boeiende uitgave. Onderwerpen als de crisis is een zegen, prikkels om het eetgrage oerbrein stimuleren om gezonder te eten, hoe geld het goede moet stimuleren, praten we anders over de dood in 2030, klimaatverandering, hoe richten we het onderwijs in, etc. Boeiend. 18 jaar is lang. Hoe zal er gesproken worden over whiplash in 2030?

 

Modeziekte
De tijd leert dat politiek en economen het momenteel al moeilijk vinden drie maanden vooruit te kijken. 18 jaar is lang. Whiplashpatiënten weten daar alles van. Er zijn nog steeds mensen die whiplash hebben afgedaan of af willen doen als modeziekte. Ex-voorzitter van Vereniging tegen Kwakzalverij, Cees Renckens is er zo één http://www.kwakzalverij.nl/1366/Renckens_neemt_afscheid_als_voorzitter  
Of Frank Koerselman die whiplash jaren terug “een aandoening noemde die een excuus voor vrouwen is, om de arbeidsmarkt te verlaten”. Beide heren die ontwikkelingen negeerde en kennis uit de oude doos daar tegenover stelden. Dit terwijl anderen via onderzoeken steeds meer kennis over het klachtenpatroon voor het voetlicht brachten. Voor beide heren was de afgelopen 18 jaar niet lang genoeg om te beseffen dat er zoveel onderzoek is dat hun tegendeel bewijst. De komende 18 jaar zullen ze nagenoeg geen rol meer spelen om hun achtergebleven kennis te spuien.

Wie eist bewijst in 2030
Zij die een ongeval overkomen en een klachtenpatroon ontwikkelen na het ongeval mechanisme dat whiplash heet, zullen die in 2030 nog staan voor het jarenlange aandragen van ‘bewijslast’. Of wel, dubbel slachtoffer zijn. Of zal men in 2030 via diagnostiek eerder kunnen aangeven dat er verband is tussen ongeval en klachten. Het causaal verband. Zal er wetenschappelijk bewijs zijn ter onderbouwing van het ontstane klachtenpatroon? Whiplash de Baas denkt van wel.

Onderzoeken in 2030
Zullen vooruitstrevende onderzoeken zoals van neuroloog Tom Snijders, de CHOPIVER groep o.l.v. van Prof. Dr. Jo Nijs http://www.chropiver.be/welkom.html  zo ver zijn uitgediept dat we ook weten wat voor behandelingen erbij passen ter verbetering of herstel. Brengt vervolg op het onderzoek van Gerald Kraan veel beter in beeld wat er mis kan gaan bij whiplash in de nek/wervelkolom http://www.whiplashdebaas.nl/onderwerpen/onderzoeken/402-whiplash-en-mogelijk-een-baanbrekend-promotieonderzoek   Whiplash de Baas denkt van wel.

Behandelingen in 2030
Huisarts/behandelaars zullen in 2030 na eerste opvang van whiplashpatiënten, wanneer zij na zes weken nog klachten hebben, direct over gaan tot multidisciplinaire behandeling na een uitgebreide anamnese. Multidisciplinaire behandeling/begeleiding toegesneden op het individu, waarin alle behandelaars/behandelingen een rol kunnen spelen, die nu op de Whiplash de Baas site staan en mogelijke nieuwe te ontwikkelen behandelingen. Waarin het EPD de rol speelt die het moet doen. Optimaliseren van behandeling/begeleiding patiënt. Whiplash de Baas denkt van wel.

Invloed onbegrip na whiplash in 2030
Het onderzoek ‘Invloed onbegrip na whiplash’ geïnitieerd door Whiplash de Baas http://www.whiplashdebaas.nl/onderwerpen/onderzoeken/274-whiplash-en-de-invloed-van-onbegrip  zal een veel positievere uitslag kennen. Whiplash zal in behandelland op minder weerstand stuiten en in opleiding geneeskunde aandacht krijgen. Dat denkt Whiplash de Baas

No cure No Pay in 2030
No Cure No Pay bij letselschade zal in 2030 niet meer kunnen. Het is niet goed dat letselschade specialisten baat hebben bij blijvende beperkingen cliënt. Dat werkt mogelijk ook chroniciteit in de hand. In 2030 wordt letselschade alleen afgehandeld door gekwalificeerde LSA advocaten. Uur voor uur en betaald door tegenpartij of uit andere verzekeringsmogelijkheden. Een LSA advocaat die verbetering en herstel stimuleert i.v.m. schadebeperking plicht en niet wacht op zijn/haar bonus op het einde van een lang traject. Whiplash de Baas hoopt dat dit gaat gebeuren.