Home  //  Onderwerpen Patiënt aan het woord  //  Whiplashpatiënt zoekt nog steeds erkenning en helderheid

Whiplashpatiënt zoekt nog steeds erkenning en helderheid

Whiplashpatiënt zoekt nog steeds
erkenning en helderheid

Whiplash en de stand van zaken anno 2012
Nederland kent inmiddels veel chronische whiplashpatiënten. Smijten met getallen kan indrukwekkend zijn(100.000!!?? chronische patienten en ca. 20.000 die het overkomt per jaar), maar daar is niet waar het om gaat. Het grootste probleem is de zoektocht naar juiste behandelingen voor verbetering dan wel herstel. Het onbegrip van zowel behandelaars en omgeving speelt nog steeds een grote rol. Stichting Whiplash de Baas heeft een onderzoek geïnitieerd over de effecten van onbegrip na en whiplash. Resultaten zijn dit jaar gepresenteerd. Dit o.l.v. van Prof. Dr. Rinie Geenen van Universiteit Utrecht: http://www.whiplashdebaas.nl/onderwerpen/onderzoeken/274-whiplash-en-de-invloed-van-onbegrip  

Diagnose:
De diagnose whiplash is niet te stellen. Het is en blijft de benaming van een ongeval mechanisme en het gevolg kan een breed en complex klachtenpatroon zijn. Behandelaars kunnen via artsennet een checklist downloaden: http://www.whiplashdebaas.nl/onderwerpen/behandelaars-over-behandeling-begeleiding-whiplash/388-whiplash-checklist-voor-hulpverleners-bij-begeleiding-ziekteverzuim  
Wijs hulpverleners op deze lijst als u zich niet goed begrepen of behandeld voelt.

In het kader van zelfmanagement is het belangrijk begrip te relativeren.
“Men ziet niet iets aan mij, had ik maar een arm in het gips!”. Dat is de oplossing niet. Communicatie. Leg uit wat je is overkomen. De steun selecteert zich vanzelf. Er zijn veel aandoeningen die geen ‘buitenkant’ hebben en die hebben met hetzelfde onbegrip te maken. Wijs mensen op een site als deze en laat ze lezen wat een klachtenpatroon na een whiplash kan inhouden.

Behandeling:
Vrijwilligers van Stichting Whiplash de Baas verwijzen mensen steevast op en naar multidisciplinaire behandelaars. Dus behandelen/begeleiden vanuit meerdere invalshoeken/behandelmogelijkheden. Realiseert u zich dat gedragstherapie vaak een belangrijk onderdeel is van de behandeling/begeleiding. Anders denken en bewegen. Een behandelaar moet heel goed weten wat hij/zij niet kan behandelen. Uiteraard speelt uitsluitingsdiagnostiek via de neuroloog(eventueel een beeldvormende MRI) een belangrijke rol. Objectiveerbare aandoeningen, die klachten kunnen verklaren, behandelt en begeleidt men anders dan klachten vanuit niet objectiveerbare aandoeningen.

In onze mailbox zit regelmatig een mail als: ”Bedankt voor de verwijzing en tips. Er is een wereld voor me open gegaan en ik ga goed vooruit” of “dank jullie wel, ik heb weer grip op mijn leven”. Dat is het belangrijkste. De balans vinden om weer grip op je dagelijkse handel en wandel te krijgen. Wel of geen whiplash “Whiplash wordt bijna niet meer genoemd of mijn arts zegt dat ik whiplash niet moet zeggen”. Er is geen enkele reden aan te nemen dat wel of niet noemen invloed heeft op het herstelproces. Het gaat om serieus genomen te worden en adequate behandeling. Ook dat is communicatie. Een patiënt weet heel goed zelf welke klachten hij/zij wel en niet voor en na het ongeluk heeft. Vrijwilligers van Whiplash de Baas spreken en mailen met mensen die heel duidelijk op zoek zijn om van hun klachten af te komen en niet om ze in stand te houden, zoals sommige medici beweren. Medici die dat beweren hebben nooit echt hun opleiding geneeskunde afgemaakt, maar wel hun diploma gekregen.

Voor behandelmethoden en behandelingen kijk bij de rubriek: ‘Behandelaars aan het woord” op onze site. Dat zijn behandelaars welke in de praktijk van alle dag whiplashpatiënten begeleiden/behandelen.