Home  //  Onderwerpen Patiënt aan het woord  //  Burn out door shoppen in medisch ‘wonderland’

Burn out door shoppen in medisch ‘wonderland’

Burn-out door shoppen in medisch ‘wonderland’

Of ik destijds zo depressief zou zijn geraakt als dat ik ben geweest, wanneer ik adequate voorlichting had gehad en een juiste anamnese, waag ik te betwijfelen. Whiplash en haar gevolgen kunnen verstrekkend zijn. Ik had zeker niet een aantal onnodige en soms verergerende behandelingen hoeven doorstaan. Ik had niet zoveel nodeloze bezoeken behoeven af te leggen aan behandelaars zonder perspectief voor mij met telkens dezelfde standaard onderzoeken.

Zonder diagnostiek, maar veel uitspraken, behandelingen/begeleiding en adviezen zonder dat gerichte aanpak plaats vond. Ik had ook nooit het risico genomen van het kraken bij een natuurgenezer. Wat een……. Een zoektocht door medisch wonderland vreet energie. 9 jaar zoeken voor serieus gehoor en onderzoek is heel lang.

Heel veel whiplashpatiënten zullen dit herkennen. De eilanden in de gezondheidszorg zijn talrijk. Je staat als iemand met hulpvraag midden in een krachtenveld waar je de weg niet kent. Heel langzaam komen medici tot besef dat bij een breed klachtenpatroon na een whiplash multidisciplinaire behandeling/begeleiding essentieel is voor verbetering dan wel herstel. Deze site is bedoeld om breed te informeren. Om uw klachtenpatroon tot uitdrukking te brengen. Niet om zieker te maken. Huisartsen die zeggen dat na een televisie-uitzending de wachtkamer voller is en daarom niet te veel aandacht aan ziektes moet worden gegeven zijn niet van deze tijd. Voorlichting zorgt ervoor dat mensen samen met hun omgeving eerder terecht komen waar ze horen.

Hierdoor wordt juist veel medisch shoppen voorkomen. DE sociale media helpen ons verder. Gericht zoeken en oriënteren. Huisartsen en alle andere artsen moeten blij zijn als mensen in staat zijn hun klachtenpatroon beter te verwoorden. Dan kan er gerichter verwezen worden en behandeld. Je leert pas thuis zijn in medisch wonderland wanneer je klachten hebt, althans de gemiddelde mens. Je moet plotseling een andere “taal” spreken.

 Bij mensen welke na een whiplash klachten ontwikkelen in de vier verschillende groepen: pijnklachten, cognitieve klachten (geheugen- en concentratiestoornissen), vegetatieve klachten(b.v. hartritmestoornissen, wisselende lichaamstemperatuur) en psychische(b.v. angst, wisselende stemmingen) is de kijk van één behandelaar vanuit één discipline gewoon niet afdoende. De anamnese moet gericht zijn op geheel de mens, lichaam en geest, voor verbetering dan wel herstel.

Gebeurt dit niet, dan is de praktijk dat mensen met een breed klachtenpatroon, ontstaan na het ongevalmechanisme whiplash, medisch gaan shoppen en als gevolg hiervan na een paar jaar medisch burn-out geraken. Men is allen beter af en uiteraard in de eerste plaats de whiplashpatiënt zelf, wanneer men kiest voor een multidisciplinaire benadering na een goede anamnese en voorlichting. Dit als men na een maand of drie nog een breed klachtenpatroon heeft.

Ton Sijm Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.