Home  //  Onderwerpen Patiënt aan het woord  //  Whiplash en veel gestelde vragen door patienten

Whiplash en veel gestelde vragen door patienten

Whiplash en veel gestelde vragen door patienten

Whiplash de Baas krijgt via haar mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. veel vragen over whiplash en haar gevolgen. Het is positief dat men ons weet te bereiken. Een aantal vragen brengen wij in beeld in deze serie vragen en antwoorden. Dit zijn de meeste gestelde vragen en kunnen een prima hulpmiddel zijn voor u wanneer we dit weergeven in vraag en antwoord.
De inhoud van deze site en de eventueel daarbij behorende bijlagen zijn algemeen en derhalve uitsluitend bestemd voor bezoekers van deze site. De verantwoordelijkheid voor gebruik van de inhoud van de antwoorden berust geheel bij de ontvanger. Whiplash is een diffuus letsel en ieder is een eigen uniek persoon.
Antwoorden in deze rubriek zijn algemeen vanuit deskundigheid en ervaringsdeskundigheid gegeven en zijn bedoeld als informatie en niet als leidraad of ondermijning van een ingegaan traject of behandeling.

Wat kan een neuroloog betekenen voor mij en wat doet hij/zij?
Algeheel neurologisch onderzoek: Dit is een algemeen onderzoek naar o.a. huidige klachten, voorgeschiedenis, algemene anamnese (neurologische voorgeschiedenis) operaties, vroegere ziektes, trauma, intoxicaties ( welke medicijnen gebruik je). Whiplash is een niet objectiveerbare aandoening. Een neuroloog kijkt bij klachten of er objectiveerbare(zichtbare lichamelijke afwijkingen) klachten zijn. Bij whiplash is een neurologisch onderzoek ook belangrijk voor uitsluitingdiagnostiek.

Foto’s en scans kunnen onderdeel uitmaken van het onderzoek. Indien een neuroloog vanuit haar/zijn discipline niets weet te vinden, dan doet hij/zij er goed aan bij een breede klachtenpatroon door te verwijzen.

Wat doet een neuropsycholoog?
De neuropsycholoog houdt zich bezig met de relatie tussen de werking van de hersenen en het gedrag en omgekeerd. Bij whiplash analyseert de neuropsycholoog of een verandering in het gedrag in verband kan worden gebracht met een verandering in de hersenen. Met gedrag wordt bedoeld het cognitief, emotioneel en psychosociaal functioneren. Veranderingen in cognitief gedrag zijn bij whiplash vaak eenduidig: er zijn problemen met het geheugen, de taal, de aandacht, planning- en stuurfuncties, de snelheid van informatieverwerking en de motoriek.
http://www.whiplashdebaas.nl/onderwerpen/behandelaars-over-behandeling-begeleiding-whiplash/281-whiplash-geheugenstoornissen-vergeetachtigheid-door-de-ogen-van-de-neuropsycholoog
De neuropsycholoog is in staat om cognitieve en emotionele functies te onderzoeken en in kaart te brengen. Dit onderzoek duurt over het algemeen een hele dag. Dat kan heel vermoeiend zijn, maar dat is voor het onderzoek belangrijk i.v.m. belastbaarheid. Nadat er een analyse is gemaakt van de mogelijkheden en beperkingen kunnen er gerichte adviezen worden gegeven ten aanzien van begeleiding, training en mogelijke aanpassingen op het werk.

Wat moet ik doen zodat de diagnose whiplash onomstotelijk en aantoonbaar gesteld wordt?
Met whiplash wordt de plotselinge beweging bedoeld die het hoofd maakt ten opzichte van de romp tijdens een ongeval. Over het algemeen is het een onverwachte zeer snelle beweging zonder een botsobject te raken. In een fractie van een seconde kan de halswervelkolom overmatig worden uitgerekt. Tijdens een whiplashongeval kunnen beschadigingen optreden in de weke delen, spieren, banden en gewrichten van de nekstreek. Soms kunnen door het ongeval ook gebieden in de hersenstam, het ruggenmerg en de hersenzenuwen beschadigd raken, waardoor mild hersenletsel kan ontstaan. Na het ongeval kunnen zich klachten manifesteren op fysiek, cognitief, emotioneel en psychosociaal gebied, waardoor er gesproken wordt van een “postwhiplashsyndroom”.
Meestal is er sprake van meerdere klachten op verschillende medische gebieden, daarom spreken we van multidisciplinair klachtenpatroon. Het is echter een niet objectiveerbare aandoening, maar het ongeval mechanisme dat whiplash heet, heeft een klachtenpatroon tot gevolg. Een onomstotelijke diagnose is dus niet mogelijk. Sommige onderzoeken, b.v. neuropsychologisch onderzoek, spieronderzoek, onderzoek naar slaap- en waakstoornissen zijn en paar voorbeelden van onderzoeken welke wel meetbare constateringen kunnen doen.

Welke behandelingen zijn het beste?
Whiplash is een diffuus letsel en ieder persoon is uniek. Multidisciplinaire(meerdere disciplines) behandeling is van meet af aan nodig om de whiplashpatiënten goed te behandelen/begeleiden. Laat uw klachtenpatroon goed in beeld brengen. Standaard brengt men bij revalidatie een revalidatiearts, fysio(vooral geen manuele therapie) ergotherapie en een psycholoog in.
Een neuropsycholoog, optometrist, KNO arts en meerdere disciplines kunnen een belangrijke rol spelen bij behandeling/begeleiding. Veel hangt af van klachtenpatroon. Wordt niet behandel afhankelijk: Als u na 10 of 12 keer geen vooruitgang of lichte verbetering voelt neem dan andere behandeling/begeleiding. Wordt vooral niet behandel afhankelijk van uw therapeut. Er is altijd wel wat te behandelen, maar neem u voor: “u moet terug naar zelfstandig functioneren”.

Wat doet manuele therapie met/voor een whiplashpatiënt?
Het echte “kraken” zal het klachtenpatroon bij het posttraumatisch stresssyndroom alleen maar doen toenemen. Na een whiplash met een daaraan gekoppeld klachtenpatroon is kraken geen methode voor verbetering, dan wel herstel. Wel voor verslechtering. 
De manuele therapie (manipulatie met de handen) kent een aantal stromingen (ca. 5)
De bekendste zijn:
• De scholing Eindhoven, 'de harde aanpak'
• De scholing Utrecht (voorheen v.d. Bijl-methode), 'de zachte aanpak'.
• De Maitland methode, 'vrij zachte aanpak'
Over het algemeen kan men beter oefeningen proberen vanuit het boekje de nekschool. Elke echte manuele- of fysiotherapeut kent dit boekje. Langzaam opbouwen. Over het algemeen kan een fysiotherapeut alleen niet veel betekenen voor de whiplashpatiënt. En wat internationaal onderzoeker Prof. Dr. Jo Nijs meegeeft in lezingen aan behandelaars: ”Met de poten afblijven van de nek”

Heeft de snelheid van het ongeval invloed op de klachten na een whiplash
klik op onderstaande link
http://www.whiplashdebaas.nl/onderwerpen/whiplash-en-belangrijke-raakvlakken/360-auto-ongeluk-ongeval-en-whiplash-whiplashklachten

Waarom is een goede advocaat van belang?
In de rubriek: ”whiplash, letselschade en schadevergoeding een uitgebreide toelichting. Voor u geven wij aan, dat whiplash een gerelateerd ongevalmechanisme is. Ook bij een duidelijke schuldvraag wordt door een tegenpartij vaak causaal(relatie klachten/ongeval) verband bestreden. Je bent slachtoffer, maar bij een schadeclaim is het: “Wie eist, bewijst”. Whiplash is een diffuus letsel en maakt het daarom vaak heel complex voor betrokkenen van een ongeval. Wordt geen tweemaal slachtoffer en neem een goede belangenbehartiger. Voor integer en goed advies.
http://www.schenkeveldadvocaten.nl/rightsarea.asp?id=185&pid=11&mid=18

Hoe vraag ik benodigde hulpmiddelen/aanpassingen in huis/mindervalide parkeerkaart, etc aan?
De Wet Gehandicapten Zorg valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente en eindverantwoording het Ministerie van Volksgezondheid en Sport. De indicaties worden gedaan door het Regionaal Indicatie Orgaan. www.ciz.nl Voor aanpassingen in woning of hulpmiddel moet u dus naar de gemeente die uw aanvraag behandelt. Door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.
www.meenederland.nl  is een organisatie welke u kan bijstaan.
Kijk ook op http://www.minvws.nl/nieuwsberichten/lz/2006/folder-informeert.asp

Welke mogelijkheden van bewegen/sporten zijn er met stevige whiplashklachten?
RUST, ONTSPANNING, INSPANNING, RUST EN WEET DAT ONTSPANNING GEEN RUST IS.
Bewegen blijft belangrijk. Opbouw in bewegen bij een whiplashpatiënt ook. Een fysiotherapeut komt in de eerste fase vaak in beeld. Over manipuleren van de nek(niet doen)is al één en ander verwoord in deze vragenrubriek. Het gaat nu om bewegen. Als een therapeut u over bewegen informeert vraag hem/haar of het uitgangspunt Graded Activity in het advies is inbegrepen. Ga niet steeds over grenzen, maar leer grenzen verkennen. Over grenzen gaan kan, wanneer men de eigen grenzen weer bewust kent. Fysiofitness is een mogelijkheid. Ook voor de chronische groep. Geef goed aan dat het om nekletsel gaat. Kijk eens op: http://fitnesscentrum.rubrieken.com/
en op http://www.whiplashdebaas.nl/onderwerpen/whiplash-en-re-integreren/314-whiplash-en-bewegen


 Zwemmen kan met een welt-belt; een soort drijfriem waarmee u oefeningen kunt doen in het water. Schoolslag en andere zwemslagen zijn moeilijk met nekletsel. Er zijn baden die therapeutische zwemuren kennen met warmer water dan normaal. Heerlijk ontspannend zo’n welt-belt. Niet zwemmen, maar wel lekker in het water.
Nordic walking, maar dan niet op prestatieniveau. http://www.nordicwalking.nl/
De stokken kunnen bij evenwichtsproblemen vertrouwen geven in ondersteuning bij wandelen. Geef aan bij een instructeur dat het niet om prestatie gaat, maar om opbouw in bewegen.
Slender you http://www.slenderyou.net/
bewegen en spieropbouw zonder inspanning. Geef aan dat het om nekletsel gaat en ontzie nekspieren in beginfase.
Wandelen is de eenvoudigste vorm van bewegen, maar een half uurtje wandelen zorgt ook voor goede stemming. Doe het in rustige gebieden, zonder te druk verkeer. Hou eigen tempo aan. Kijk niet naar anderen, maar naar jezelf, Bij oversteken, hele schouderpartij meebewegen vanuit de heupen. Ontlast de nek.
Fietsen en met name de eclectische fietsen zijn ene geweldige opsteker om aan te schaffen Voor alles geld: “bouw op, presteer niet , maar ontspan in beweging”. Dat blijft voor ieder mens goed en zeker voor iemand met whiplashklachten.

Welk effect heeft een halskraag?
De halskraag heeft geen genezend effect. In de ontstekingsfase kan hij gebruikt worden. Anders ook ter ondersteuning ’s avonds bij erge vermoeidheid en pijn. De kraag heeft een nadelig effect op andere spierfuncties en dient als het even kan zo min mogelijk te worden gedragen. Sommigen gebruiken de kraag bij autoritten of bij lange reizen. Als u zelf rijdt met een kraag is een aantekening op rijbewijs noodszakelijk.(zie interview over autorijden) Panoramaspiegels is dan een verplichte aanpassing. Bij ernstige duizeligheid gebruikt men nog wel eens harde kraag. Kragen zijn er in verschillende soorten, hard, zacht, van tempur, etc. Nogmaals het kent geen genezende werking en kan verbetering dan wel herstel zelfs vertragen. Met vliegen, reizen met bus of de trein kan een zachte kraag lekker zijn om comfortabel te zitten.

Hoe komt het dat ik smaakverlies heb na ongeval?
Smaakverlies hangt meestal samen met reukverlies. Door ongeval/trauma kan het reukorgaan afscheuren.
http://www.kno.nl/publiek/voorlichting/reuk

Hoe bereid ik mij voor op een gesprek met keuringsarts/verzekeringsarts?

Hier een aantal tips,

 • neem iemand mee
 • bereid u goed voor(oefen desnoods een gesprek)
 • heb het over uw belastbaarheid
 • geef aan wat het lichamelijke effect is van een activiteit op uw klachtenpatroon
 • geef duidelijk aan wat u klachten zijn
 • schrijf alles van tevoren op en check of alles is besproken
 • vraag een schriftelijk verslag van het gesprek
 • vraag wat er in het verslag komt
 • geef aan waar u het niet mee eens bent, achteraf schriftelijke gegevens verstrekken of een vervolggesprek aanvragen
 • laat u niet opjagen en neem de tijd voor het gesprek(als u weer buiten staat, dan kunt u niets meer herstellen, zeggen of vragen)
 • ga u zelf niet zitten bewijzen, maar heb het over uw klachten en beperkingen
 • beschrijf een goede en slechte dag
 • laat degene die mee is ook controleren of alles aan bod is geweest
 • draag er zorg voor dat u uw inbreng naar voren brengt