Home  //  Onderwerpen Patiënt aan het woord  //  Whiplashklachtenpatroon en Consult bij Bonati Intistute

Whiplashklachtenpatroon en Consult bij Bonati Intistute

OP CONSULT BIJ DE BONATI INSTITUTE (door Ton Sijm)

Het is rond  2007 dat ik dit consult deed, maar aangezien whiplashpatienten veel 'wonderdokters' op hun weg vinden wil ik u deze ervaring niet onthouden.

Over de naam Bonati en zijn werkwijze had ik al veel gehoord, maar niet gelezen. Surfend op het net eens gekeken op www.bonati.com. Daar staat voldoende informatie op om een indruk te krijgen van het instituut en haar werkwijze. Ik dacht, we trekken de stoute schoenen aan en maken een afspraak via e-mail, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Terug gebeld door ene meneer Andriessen en een afspraak gemaakt op 25 oktober in het Mercure Hotel Schiphol te Amsterdam. Telefonisch zijn een paar dingen duidelijk gesteld: niet komen voor een second opinion, in het bezit zijn van een MRI-scan en het liefst en recente, anders kan er geen diagnostiek plaats vinden en men vraagt duidelijk of iemand in staat is te betalen. Men geeft aan dat de kosten van de ingreep kan variëren tussen 20.000 en 90.000 dollar exclusief reis- en verblijfkosten. Enfin, op 25 oktober met een vriend richting Amsterdam waar ook Ans Baard aanwezig was.

De ontvangst in het Mercure Hotel Amsterdam is vriendelijk. Waar krijg je bij een consult koffie met muffins en andere lekkernijen. Er werd ons aangeraden voor 09.00 te komen i.v.m. een lezing over de werkwijze en resultaten van het Bonati Institute en deze lezing zou beginnen om 09.00u. Ik had om 10.30u een afspraak en was er om 09.15u. De lezing begon om 10.00, dus tijd genoeg voor koffie. Tijdens de lezing geeft men uitleg over de behandeling met laser. Met een klein intrument(vorm van een stevige naald) gaat men onder plaatselijke verdoving het lichaam in op zoek naar de te behandelen plek. Tijdens de lezing krijg je de indruk dat men vooral gericht is op mensen met objectiveerbare slijtage en nek- en rughernia.

Het woord whiplash word in de hele presentatie niet genoemd. De presentatie werd gehouden in het Engels door Dr. Micheal Perry, internist bij het Bonati Institute. Bonati zelf komt nog zelden naar Nederland. Perry is ook de man die de diagnostiek doet aan de hand van de meegebrachte MRI-film. Een andere Nederlandse arts, de heer Dubbelman is aanwezig voor Nederlandse vertaling. De presentatie is echt op zijn Amerikaans. 100% goed uitgevoerde ingrepen, terwijl voor dezelfde ingreep, maar met een andere methode in een ander ziekenhuis zelfs doden vielen. Wanneer men goed oplet, dan kan men zien dat de ene statistiek de ander tegenspreekt. Het is wel goed voor je zelfvertrouwen, want elke vraag die gesteld wordt is "a good question". Voor behandeling komt men in een aantal gevallen niet in aanmerking.

Andere gezondheidsklachten kunnen een beperking zijn en het gebruik van bepaalde medicamenten ook. Aangegeven wordt dat men tijdens de ingreep de klachten al voelt afnemen. Het is toepassing van foraminoplastiek, of wel door laser-behandeling het wegnemen van druk op de zenuw. Op deze manier onstaat ook geen bindweefsel en kan er dus geen kans zijn op pijn na een ingreep. Na de lezing wordt een lijst opgenoemd met de afspraken die mensen gemaakt hebben. Ik stond op de lijst voor 14.30u. Zorg dat je de afspraak via mail bevestigd krijgt, want ik stond dus voor 10.30. Bij de heer Andriessen aangegeven, dat ik voor 12.15.u absoluut naar huis zou gaan. Dus mochten we om 11.50 binnen bij Dr. Perry.

Wat zeer aangenaam is, dat men alle tijd neemt om samen met jou de MRI te bekijken. Je kunt alle vragen kwijt die je hebt en men geeft een duidelijke uitleg van de bevindingen. Het volgende was te zien: * een uitpuilende tussenwervelschijf op halsnivo C4-C5, C5-C6, C6-C7 * Degeneratieve tussenwerverschijf halsnivo C5-C6 * Foramenvernauwing op halsnivo C5-C6, C6-C7 en op borstwervelnivo C7-T1 Dr. Perry vond het onvoorstelbaar dat men mij zo in Nederland liet rondlopen en mijn klachten afdeed als zijnde niets aan de hand. Maar gelukkig was ik nu bij het Bonati Institute Om van mijn klachten af te komen had hij drie ingrepen nodig. De voorlichting werd verder gedaan door de heer Andriessen.

De eerste ingreep zou 19.500 dollar kosten, dit i.v.m. vooronderzoeken aldaar, de tweede 16.500 en de derde en eventuele volgende 13.500 dollar. Tenslotte was mijn meegebrachte MRI uit 1998 en kon het nu zijn dat het Bonati Institute "meer vond in het halswervergebied". Behuizing, autoverhuur etc, kon via de heer Andriessen. Zijn dochter heeft acht ingrepen gehad en werkt nu weer twaalf uur per dag. Wij geven aan dat Bonati omstreden is. Andriessen vertelt dat Bonati al verschillende processen heeft gewonnen in Amerika. Verder wordt er verteld dat de offerte mij wordt toegezonden in het Engels en Nederlands(door dr. Dubbeldam) In Amerika aangekomen moet men er rekening mee houden dat men nog wel vele formulieren moet tekenen. Vragen waarom Bonati niet publiceert en niet aan kennisoverdracht doet, worden afgedaan met verwijten naar bestaande systemen in de gezondheidszorg in binnen- en buiteland. En Bonati heeft het veel te druk.

Na drie weken krijg ik de offerte. Bij dr. Perry heet ik bij de diagnostische verklaring(op officieel papier van The Bonati Institute) Tom. Dat gaat nog wel, want bij de vertaling van Dubbeldam heet ik H.J. Wouters. Bij de offerte heet ik gelukkig weer Sijm. Deze wordt uitgebracht namens het Bonati Institute door D.H.C. BV uit Muiden. Wat ook opvalt is dat de prijzen nu 16.500 dollar zijn voor de eerste ingreep en voor elke volgende 15.500 dollar. Enfin, het zullen de wisselende koersen zijn. Verder wordt aangegeven dat Bonati opereert onder de Amerikaanse medische standaarden bij het medisch handelen.

Bovenstaande was een weergave van een ervaring met het Bonati Institute. Ik was onder de indruk van de tijd die men nam voor uitleg over de eigen MRI. Dat had ik in Nederland nog bij geen arst meegemaakt. Dat ik niet ga heeft niet zo zeer te maken met het feit dat het niet wordt vergoed. Het is meer het wantrouwen tegen de manier van werken en het niet kunnen controleren van de output over deze methodiek. Garantie krijg je nergens, maar bovenstaande relaas gaf mij ook geen vertrouwen door alle "schoonheidsfoutjes" die gemaakt werden. Verder denk ik dat mensen die geen objectiveerbare afwijkingen hebben, bij Bonati sowieso weinig hebben te zoeken.

Ton Sijm