Home  //  Onderwerpen Patiënt aan het woord  //  Whiplash en daarna toch weer topsport

Whiplash en daarna toch weer topsport

Whiplashklachten en topsport(interview van enige tijd geleden)

Den Bosch, Eiffeltowers, speler Jos Frederiks speelt topbasketbal wanneer hij whiplasklachten krijgt 

Bij het lezen van deze kop, denken misschien veel mensen:’ja, oké, ik sport ook’ of ‘ ja, oké, ik werk’. Jos Frederiks ervaart het als bijzonder weer op dit niveau te kunnen sporten, ondanks dat het al weer enige tijd aan de orde is. Jos is zo’n kleine 2 jaar van dat niveau weg geweest. Tijdens een wedstrijd zo’n ruim 4 jaar terug kreeg hij een knie in zijn gezicht. Hij raakte buiten bewustzijn.

Wat voor klachten zijn dat?

Na drie dagen nam Jos weer deel uit van de selectie en ging dus weer spelen. Zoals een Europa Cup wedstrijd naar en in Madrid. De vliegreis was voor hem een verschrikking. Na de landing spatte voor zijn gevoel zijn hoofd bijna uit elkaar. Hij heeft daar gespeeld, maar in beleving speelde alles buiten hem zelf af. “Ik liep met het gevoel rond een paar biertjes op te hebben, de tribune zag ik in een waas en mijn focus op de ring leek wel meer afstand te kennen dan normaal”. Thuis gekomen namen klachten toe, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, afname concentratie om uiteindelijk Total Loss uit de sport te geraken. “Niet goed wetend waarom, wat voor klachten zijn dat? Dit afvragend met partner, artsen, etc.”.

 

Boodschappen

Jos zijn vrouw heeft hem altijd 100% ondersteund en dat heeft altijd een warm gevoel gegeven. Beiden hebben de worsteling met de klachten van Jos echter als geen ander ervaren. Voor Jos zijn partner was het net zo verwarrend als voor Jos zelf om te constateren dat zelfs gewone boodschappen doen een opgave werd. “Wanneer ik op pad ging om bijv. groenten, vlees en brood te halen, dan wist dit gewoon niet meer nadat ik in de supermarkt was aangekomen. Dat was zo verschrikkelijk om te ervaren”. Ook als Jos in die periode gesprekken voerde met mensen gaf hij gewoon aan:”misschien heb ik het je al eerder verteld, maar dat weet ik niet meer, geef dat zelf maar aan”.

 

Medisch shoppen

Onder de slogan, ‘wie het weet mag het zeggen’ zat Jos wat behandelingen betreft met een groot vraagteken. De clubarts gaf hem rust en opbouw mee. Reiki Therapie, Cranio Sacraal Therapie kwamen o.a. voorbij. Laatst genoemde bracht wel rust, maar bracht geen verbetering wanneer Jos zijn inspanning wilde leveren. Ondertussen bleven de klachten en dus vragen aan hem knagen. Wie! kon verklaren dat zonlicht hoofdpijn deed toenemen, de steeds tranende ogen, het niet scherp kunnen stellen van de focus, de vermoeidheid, etc. Heel veel prikkels die steeds problemen opleverden. Jos, een positief ingestelde vent, kreeg het moeilijk met al zijn vragen. Partner en club bleven hem steunen. Ondanks dat het moeilijk uit te leggen was dat een goed uitziende Jos Frederiks na een bezoekje aan de club of wedstrijd zwaar vermoeid naar bed kon met knallende hoofdpijn. Jos deed ook nog wat werk naast het basketballen, maar daar nam hij ontslag van. De extra druk vanuit de bedrijfsarts en weer nieuwe inzichten kwamen zijn proces niet ten goede. Eigen initiatief Jos nam initiatief in eigen handen en zocht contact met dr. Erik Matser. Veel patiënten bezoeken zijn kliniek met 'onzichtbare' problemen. Ze worden gehinderd door tekorten in hun denkprocessen en zien er vaak 'gezond' uit. Het is dus zaak patiënten een goed inzicht te geven in hun directe klachten en hoe deze klachten hun hele functioneren benadelen. De revalidatie van neuropsychologische stoornissen gebeurt vaak in team verband. Samenwerking is een werkwoord in zijn kliniek en patiënten worden bij de revalidatie eveneens behandeld door fysiotherapeuten, inspanningsfysiologen en medisch specialisten. Jos kreeg in de kliniek van Dr. Erik Matser de begeleiding/behandeling die hij zocht.

 

Inzicht geeft uitzicht

Jos deed zijn verhaal bij Erik Matser. “Maak je niet druk, wij gaan je begeleiden en behandelen en brengen je terug op niveau”, sprak Matser hem toe. Erik Matser gaf Jos aan uit te gaan van een verwaarloosde hersenschudding. “Hij verklaarde mijn klachten en dat gaf gewoon rust”. Of wel:”inzicht geeft uitzicht en het vertrouwen neemt toe”. Er werd gekozen voor een programma met opbouw. Beginnen met een kwartiertje op de home-trainer, gesprekken en rust/ontspanning/inspanning op elkaar af stemmen. Niet denkend als een topsporter, maar wel het als topprestatie beleven. Doodmoe thuiskomen van minimale inspanning. Maar de behandeling van Matser begon zijn vruchten af te werpen. Met ups en downs ging het niveau omhoog. Jos geeft wel aan:”In het begin stond mijn mentaliteit als topsporter mijn herstel in de weg denk ik nog wel eens. Winnen, winnen, maar in het begin dacht ik alleen maar terrein te verliezen. Ik moest omschakelen en bij stapjes vooruit denken. Dat was best moeilijk”.

 

Herstel

Jos Frederiks speelt nu weer topbasketbal. Het is voor hem niet meer de gewoonste zaak van de wereld. Hij is na een strijd gekomen waar hij nu is, maar is blij dat hij de juiste begeleiding heeft mogen vinden. Hij deelt zijn ervaring graag om mensen een steun in de rug te geven. Zo zocht hij na een interview gelezen te hebben met Joey Didulica van voetbalclub AZ contact met hem. Stichting Whiplash de Baas weet van Joey dat hem dat veel steun heeft gegeven. Vooral op momenten dat hij het moeilijk had. Joey Didulica is behandeld uitgaande van een whiplash. Jos Frederiks had een zelfde klachtenpatroon na een verwaarloosde hersenschudding. Beiden hebben hun weg gevonden in herstel en geven aan dat een klachtenpatroon passend bij het posttraumatisch whiplash syndroom niet uitzichtloos behoeft te zijn.