Home  //  Onderwerpen Patiënt aan het woord  //  Joey Didulica werd zijn whiplash de baas

Joey Didulica werd zijn whiplash de baas

Joey Didulica werd zijn whiplash de baas

Intro

Per jaar overkomt zo’n 30.000 mensen een whiplash. Whiplash is een ongevalmechanisme. 75% van mensen welke een klachtenpatroon passend bij het posttraumatisch whiplash syndroom ontwikkelen komt voort uit dit ongevalmechanisme. Echter 25% van de mensen welke klachten passend bij het posttraumatisch whiplash syndroom(hierna te noemen PWS) ontwikkelen komt voort uit ongevallen thuis, val van de fiets, sportongevallen, etc. In de sport bij bijv. een trap in de nek van de keeper of zoals bij Joey Didulica een bal keihard tegen de onderkant van zijn kin tijdens de wedstrijd AZ-PSV op 22 oktober 2006. Van een ieder die klachten passend bij PWS ontwikkeld geneest iets meer dan 80% tussen 0 en 2 jaar. Joey Didulica werd zijn whiplash binnen twee jaar de baas.

Hersenschudding

Joey Didulica had nooit kunnen vermoeden toen hij op 22 oktober zijn huis uitstapte, die dag zijn leven drastisch zou veranderen. De sympathieke atleet, wat hij als keeper uitstraalt en als mens is, had zich net als anders op de belangrijke wedstrijd voorbereid. Dat hij later op de dag naar de kleedkamer zou worden gedragen kon hij uiteraard niet vermoeden. Toen hij de bal tijdens de bewuste wedstrijd AZ-PSV keihard tegen de kin kreeg ‘ging het licht uit’. Joey verteld: “ik ben ongeveer een uur buiten bewustzijn geweest en toen het licht weer bij me aan ging, voelde ik mij ontzettend moe, had druk op mijn hoofd, vooral rond de slapen en was de dingen kwijt”. Er werd gesproken over een hersenschudding en gezien Joey ook bewusteloos was geweest, werd daar ook in de benadering van uit gegaan. Joey geeft wel aan:”het voelde echter anders. Ik had eerder een hersenschudding gehad en dit voelde gelijk anders”.

Licht beginnen

Joey Didulica bleef een week thuis om daarna licht te beginnen met hersteltraining. Fitness op fiets en wat andere apparaten. Hij bemerkte echter een toename van druk op het hoofd. Joey bleef door trainen. Hij wilde in overleg starten vanuit ca. 70% van zijn niveau om snel op 100% te komen. Echter in plaats van dat het beter werd kreeg Joey meer klachten. Des te harder hij trainde, zijn grenzen opzocht en over zijn grenzen heen ging bleven zijn klachten toenemen. In het najaar is de zon soms scherp tussen regenbuien door en dat licht kon Joey bijna niet verdragen. Toename van hoofdpijn, geen gesprek meer kunnen volgen. Ook in het spelershome ging hij meer alleen zitten. Concentreren op alles om hem heen was nauwelijks mogelijk. Als hij thuis kwam verteld Joey:”Dan was ik helemaal ‘kaput’(Joey spreekt Engels, Kroatisch, Duits en een beetje Nederlands) en ging helemaal Total Loss op de bank of bed liggen”. Er was alleen nog training, waarbij de prestatie eerder naar beneden ging dan opwaarts.

Hel

Voor zijn gevoel veranderde zijn leven bijna in een hel. “Ik was de man niet meer die ik was” verteld Joey. “Mijn vrouw had heel andere partner als de man waar ze mee was gaan samen wonen”. Het leven van Joey Didulica belandde in een spiraal waar hij moest zien uit te komen. Alle goed bedoelde adviezen gingen een rol spelen. Joey vond het moeilijk de dingen op waarde te schatten:”iedereen bedoelde goed, wilde helpen, maar ik moest overal naar toe, maar niemand wist echt wat goed was en ik wist ondertussen niet meer wat er met mij aan de hand was.” “Ik werd heel onzeker en bang in die periode” verteld Joey. Joey raakte aan het ‘medisch shoppen’ en dat kwam zijn humeur niet altijd ten goede, terwijl hij een optimistisch mens is met een sterk karakter.

Whiplash

In april 2007 kwam Joey Didulica terecht in een multidisciplinair team van het Medisch Centrum Alkmaar. Daar werd het woord whiplash genoemd en hem uitgelegd wat het PWS inhield. Wat het met een mens kon doen en hoe de belastbaarheid langzaam moest worden opgebouwd. “Vanaf dat moment, dat mij werd uitgelegd wat er met mij aan de hand was, kreeg ik hoop en kracht om uit die neerwaartse spiraal te komen.” Vanuit de multidisciplinaire aanpak werd gekozen voor opbouw. Psychologie, fysiotherapie(o.a. lichte massage van de nek) en ergotherapie maakten deel uit van de aanpak. De opbouw was zo dat hij niet alleen zijn energie moest gebruiken voor opbouw belastbaarheid tijdens de begeleiding in de kliniek, maar dat hij ook energie voor het gezin en zijn vrije tijd moest overhouden. “Ik leerde mijn grenzen bewaken en mijn energie te verdelen. Stond mijn lichaam in de voorgaande periode heel gespannen. Nu leerde ik ook mijn lichaam weer los te laten en te ontspannen”. “De gesprekken met de psycholoog zorgden voor eyeopeners en brachten vertrouwen en gevoel van zekerheid terug”. In mei 2007 voelde Joey het beter gaan. Hij had nog wel eens terugval, maar niet meer naar het punt waar hij vandaan kwam. Hij ging opbouwende heen.

Erik Matser/Jos Frederiks

In juni 2007 is er ook contact geweest met Erik Matser. Erik Matser is neuropsycholoog en houdt zich intensief bezig met mild hersenletsel voortkomend uit sportongevallen. Hij is vooral bekend om zijn hersenonderzoek en mentale begeleiding van topsporters. Een bezoek aan Chelsea naar keeper Petr Cjech lag in het verschiet. Joey koos echter in overleg om het programma van MCA voort te zetten. Vooral omdat er goede vorderingen waren. Joey kreeg in deze periode ook steun van basketballer Jos Frederiks, die een soort gelijk proces had beleefd. Deze steun was van een medetopsporter een welkom lotgenotencontact. Een topsporter prepareert zich voor de prestatie. Daarbij kan hij winnen en verliezen. Na verlies kun je bij gezondheid weer concentreren op de waardevolle dingen. Bij het proces van het PWS had Joey in het begin het gevoel van:”ik verloor steeds terrein en won niets. Dat maakt een mens heel onzeker. Toen het opwaarts ging was het bij terugvallen lekker om steun te hebben van iemand als Jos Frederiks”.

Herstel

Vanaf juni 2007 had Joey het gevoel dat hij aan herstel werkte en dat hij als hij langzaam koos voor opbouw weer terug kwam op niveau. Na de begeleiding in MCA, ging Joey terug naar Australie, alwaar hij met een sporttrainer en andere begeleiding langzaam weer zijn oude niveau in zicht kreeg. In maart 2008 stond Joey Didulica onder de lat bij Jong AZ tegen Jong Ajax. Al ging de wedstrijd verloren, Joey Didulica boekte de grootste overwinning uit zijn carrière. Hij merkte wel na een uur bij zijn eerste wedstrijd dat het moeilijk was de concentratie vast te houden, maar nu na zijn inmiddels derde wedstrijd is dat ook weg. Was hij na zijn eerste wedstrijd ‘kaput’, ook daar merkt hij dat zijn belastbaarheid toeneemt en geeft aan:”ik zit nu op 95% van mijn oude niveau werk/privé en ga er vanuit, behoudens wat kleine restklachten, binnenkort weer 100% te zijn. Joey Didulica te zijn. Joey Didulica staat met een soort rugby cap te keepen en voelt zich weer topsporter.

Partner/Club/Trainer

Uiteraard speelde de uitleg en begeleiding van het multidisciplinair team van MCA een grote rol in het herstelproces, maar even zo belangrijk was dat noch zijn partner, noch de club AZ, noch trainer Louis van Gaal ooit druk op hem uitoefende om sneller te herstellen. Alle drie partijen steunde Joey Didulicia in zijn grote prestatie en dat begrip heeft Joey als zeer prettig en ondersteunend ervaren. Het heeft een positieve bijdrage geleverd in het gehele proces.