Home  //  Onderwerpen Onderzoeken  //  UMCG start nieuw hersenonderzoek

UMCG start nieuw hersenonderzoek

UMCG start nieuw hersenonderzoek met zwakke magnetische velden’.

 

Doe mee, doe mee!

Bij veel hersenziektes en ook bij psychische klachten is de communicatie in de hersenen verstoord. Het Universitair Medisch Centrum Groningen start een uniek nieuw onderzoek met als doel om de communicatie in de hersenen te verbeteren. De behandeling maakt geen gebruik van medicijnen maar van zeer zwakke magnetische velden. Het apparaat is ontwikkeld op aanwijzingen van de uitvinder, dr. Ruud Kortekaas en het onderzoek wordt gecoördineerd door hersenonderzoeker dr. Branislava Curcic-Blake.
Belangrijk is te weten dat dir onderzoek in de beginfase is. Dat wil zeggen dat er sprake is van een "proof of principle" en UMCG dus op zoek is naar gezonde mensen zonder hersen aandoeningen.

“Er is nog altijd een sterke behoefte aan nieuwe medische behandelingen omdat mensen met bijvoorbeeld epilepsie, een depressie of chronische pijn lang niet allemaal goed behandeld kunnen worden.” stelt dr. Kortekaas. Dr. Curcic-Blake voegt eraan toe “Medicatie is niet altijd efficiënt of precies genoeg - het beïnvloedt het gehele brein en selecteert niet altijd de juiste doelgebieden in de hersenen.”

Het nieuwe onderzoek maakt gebruik van een muts die op het hoofd wordt gedragen tijdens de proef. Kleine elektromagneetjes op de muts wekken een zwak magneetveld op dat in sterkte vergelijkbaar is met dat van een magneetje op de koelkastdeur. Tijdens het onderzoek worden twee meetmethodes toegepast: een ‘hersenfilmpje’ (EEG of ElektroEncefaloGrafie) en de hersendoorbloeding wordt gemeten met NIRS (Nabij-Infra-Rood-Spectroscopie).

 

Als u meer wilt weten over het onderzoek of als u mee wilt doen aan dit nieuwe onderzoek, dan  kunt u contact opnemen met dr. Branislava Curcic-Blake,  bereikbaar via telefoonnummer (050) 3638806 of via
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bron: UMCG dr. Branislava Curcic-Blake