Home  //  Onderwerpen Onderzoeken  //  Whiplashonderzoek: De invloed van onbegrip

Whiplashonderzoek: De invloed van onbegrip

ONDERZOEK: ONBEGRIP VOOR WHIPLASH

Evelien Koetsier, Marianne Kool en Rinie Geenen, Universiteit Utrecht

 In dit verslag worden de resultaten van het onderzoek ‘onbegrip voor whiplash’ beschreven. Het onderzoek is uitgevoerd door Evelien Koetsier, masterstudent Psychologie aan de Universiteit Utrecht, en Marianne Kool en Rinie Geenen, onderzoekers en docenten aan de Universiteit Utrecht. Het onderzoek werd in een periode van zes maanden uitgevoerd. Dat het zo snel kon, heeft te maken met de enthousiaste en deskundige inbreng van Ton Sijm en Joke Bruins, die het perspectief van ervaringsdeskundigen en behandelaars in het onderzoek brachten. Het onderzoek werd uitgevoerd met een vragenlijst op het internet. Vooral via websites van stichting Whiplash de Baas, Whiplash Stichting Nederland en Whiplashinformatie.nl hebben veel patiënten aan het onderzoek meegedaan. Ook werden mensen met whiplash via de pers en via behandelcentra op het bestaan van het onderzoek gewezen. Dankzij de vele deelnemers die de vragenlijst wilden invullen en de hulp van de organisaties, kon het onderzoek in korte tijd worden afgerond. Wij willen de deelnemers aan het onderzoek en de mensen en organisaties die hebben geholpen hartelijk danken hiervoor. De doelen, aanleiding en resultaten van het onderzoek worden in dit verslag beschreven en toegelicht.

De doelen van het onderzoek

Het eerste doel van het onderzoek was om het onbegrip dat mensen met het whiplashsyndroom ervaren in kaart te brengen. Het tweede doel was om meer te weten komen over het verband tussen onbegrip en lichamelijk en emotioneel welzijn van mensen met het whiplashsyndroom. Het derde doel was om te achterhalen of sommige mensen meer kwetsbaar zijn om onbegrip te ervaren dan andere mensen. Aan het onderzoek hebben 250 mensen met het whiplashsyndroom deelgenomen.
Kleine toelichting van Whiplash de Baas voor u het PDF-bestand opent:

Bij het klikken op het woord hier kunt u hieronder de bevindingen van het onderzoek lezen. Bij de intro wordt aangegeven wie namens Whiplash de Baas actief zijn geweest bij het opzetten van het onderzoek. Whiplash de Baas was ook initiatiefnemer in het benaderen van Marianne Kool met verzoek betreffende dit onderzoek en voerde later gesprekken met het onderzoeksteam:Rinie Geenen www.riniegeenen.nl , Marianne Kool en Eveliene Koetsier. Whiplash de Baas vindt dit een typisch voorbeeld van patienten-empowerment en daar is het nemen van het initiatief betreffende dit onderzoek een prachtig voorbeeld van.

Klik hier voor volledig onderzoeksverslag (PDF-document)