Home  //  Onderwerpen Behandelaars over behandeling/begeleiding whiplash  //  Whiplash en Hartcoherentie

Whiplash en Hartcoherentie

Whiplash en Hartcoherentie


Hartcoherentie, een biofeedbacktechniek
Door: drs. Bianca Room, psycholoog, lid van de adviesraad Whiplash de Baas

Binnen je zenuwstelsel zijn 2 systemen actief;
het sympathische systeem en het parasympatische systeem, oftewel gas en rem. Het gas, het sympathische systeem, is in gebruik bij situaties waarin het lichaam arbeid kan verrichten en hiervoor is energie nodig.

De rem, het parasympatische systeem, is in gebruik bij een situatie van rust en herstel, en geeft juist energie.

Beide systemen heb je nodig en in een gezonde situatie is de balans in evenwicht.

Bij pijn en vermoeidheid is het effectief om het remsysteem in te schakelen, zodat energie kan gaan naar herstel. Het tegenovergestelde gebeurt echter vaak. Mensen die klachten ervaren na een auto-ongeluk trappen niet alleen vaak het ´gas´ in, maar zijn ook geneigd om in de ´6e versnelling´ te gaan functioneren.

Bij een ongeluk verandert je wereld van het een op andere moment, er moet van alles geregeld worden, met allerlei verschillende partijen en ondanks alle mogelijke pijn en vermoeidheid wil je zo graag dat alles weer wordt zoals het was.

Voor herstel is juist energie nodig en hoe creëer je die? Hoe leer je signalen en roofbouw herkennen. Pijn is een signaal; als iets te heet is, moet je je hand wegtrekken. Met chronische pijn, pijn die langer aanhoudt dan 6 maanden, is je alarmsignaal vaak te scherp afgesteld; er hoeft maar iets te gebeuren of je reageert, zowel fysiek als mentaal.

Deze situatie van overbelasting en roofbouw ontstaat eigenlijk logischerwijs en dat kun je vaak merken aan verschillende signalen; een gejaagd gevoel, mentaal uit balans, sneller emotioneel of geïrriteerd, het gevoel niet meer goed te kunnen ontspannen, een verstoorde slaap, hormonaal van slag etc. Oftewel het sympathische systeem draait overuren. Door hartcoherentie toe te passen, krijg je weer balans in je zenuwstelsel, en krijg je meer energie, meer herstel, betere slaap en ontspanning.

Hartcoherentie: hoe bereik je dat?
Via de ademhaling
Je kunt door middel van je ademhaling, je hartritme en je balans in je zenuwstelsel beïnvloeden. Bij je geboorte is iedereen blij dat je ademt, maar hoe weet je nou of je gezond en effectief ademt?

Veel mensen ademen te snel, hierdoor wordt het ´gas´ systeem geactiveerd. Met een computerprogramma, waarbij je op het beeldscherm feedback krijgt van het effect van je ademhaling op je hartritme, leer je welk ademritme voor jou gezond en effectief is. En vooral belangrijk; met welk ademritme kun je weer balans creëren tussen je ´gas´ en ´rem´ systeem. Het voordeel van deze methode is dat je de oefeningen al in 1 sessie kunt leren en het heeft al effect als je ze minimaal 3 keer per dag, 3 minuten per keer doet. En je adem heb je altijd bij je; dus je hoeft er niets speciaals voor te doen.

Via positieve emoties
Het positief voelen van emoties creëert eveneens balans in je zenuwstelsel. Onprettige emoties zoals boosheid, gespannenheid, angst en verdriet zijn vaak een lek in je energie. Terwijl positieve emoties als vertrouwen, enthousiasme en blijheid juist energie geven. Hier zijn verschillende technieken voor. Door het ervaren van positieve gevoelens, verlaag je het stresshormoon (cortisol), waardoor je weer balans krijgt in je zenuwstelsel.

Welke methodiek wordt gebruikt of passend is, kan verschillen, per aanpak en per mens. Of je nu de adem als ingang gebruikt of de emoties; het doel is herstel van de balans van het zenuwstelsel.

Mocht u na het lezen van deze informatie vragen hebben, zoek dan gerust contact via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ik help u graag verder met advies en/of begeleiding.
Hartelijke groet, Bianca Room Praktijk voor Psychologie en Biofeedback
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Sinds de oprichting van de stichting Whiplash de Baas ben ik lid van de adviesraad. Op informatiebijeenkomsten geef ik lezingen gericht op de toegevoegde waarde van de rol van psychologie binnen het herstelproces. In het boek van Ton Sijm, Whiplash de Baas, heb ik een gastbijdrage geschreven over Whiplash en Psychologie en Biofeedback. Hoofdstuk 17

Verbonden aan:
W: www.whiplashtraining.nl  Een multidisciplinair samenwerkingsverband van Els Booij, fysiotherapeut en triggerpointspecialist, en Bianca Room, gericht op informatie, behandeling, begeleiding en reintegratie.

W: www.dbc.nl  DBC is gespecialiseerd in de behandeling van rug-, nek- en schouderklachten. DBC werkt vanuit 8 vestigingen in Nederland en heeft een multidisciplinaire werkwijze ontwikkeld van fysiotherapie en psychologische ondersteuning.

Geregistreerd op:
W: www.biofeedbackvereniging.nl  
W: www.emdrcentrum.nl