Home  //  Onderwerpen Behandelaars over behandeling/begeleiding whiplash  //  Whiplash en het belang van multidisciplinaire behandeling

Whiplash en het belang van multidisciplinaire behandeling

Whiplash en het belang van multidisciplinaire behandeling

Een klachtenpatroon na een whiplash maakt het een complexe aandoening. De verscheidenheid aan klachten die kunnen optreden vindt u in andere bijdragen op onze site. Die verscheidenheid aan klachten is de reden dat Whiplash de Baas pleit voor multidisciplinaire aanpak van meet af aan bij een breed klachtenpatroon. Bij een multidisciplinaire aanpak werken meerderde disciplines samen. Dat is nodig.

Neuroloog
Een neuroloog komt vaak alleen in beeld voor uitsluitingsdiagnostiek. Of wel, vindt een neuroloog aantoonbare afwijkingen die een klachtenpatroon verklaren. Zo ja, verwijst hij voor behandeling. Er kan sprake zijn van een combinatie van aantoonbare oorzaak en ondefinieerbare klachten, maar eerst wordt het aantoonbare dan behandeld. Echter, vaak is er sprake van klachten zonder dat de neuroloog een aantoonbare oorzaak vindt. Dan moet hij in principe ook verwijzen. De praktijk is echter dat niet elke neuroloog dit doet.

Niet één behandelaar

Een complex klachtenpatroon na een whiplash behoort men multidisciplinair te behandelen, maar hoe en welke verschillende disciplines? Bij één behandelaar onder behandeling zonder dat er sprake is van interactie met andere disciplines is sterk af te raden. Het klachtenpatroon brengt met zich mee dat de whiplashpatiënt zich moet aanpassen in zijn/haar levensstijl. Tijd speelt een belangrijke factor en daarbij is multidisciplinaire begeleiding essentieel.
Kijk ook bij: http://www.whiplashdebaas.nl/onderwerpen/patient-aan-het-woord/362-whiplash-en-werken-aan-herstel-verbetering-door-zelfmanagement  

Samenstelling multidisciplinair team:

Een mooie samenstelling van een multidisciplinair team is:
Fysiotherapeut/ergotherapeut voor fysieke klachten en houding
Psycholoog/Neuropsycholoog voor cognitieve klachten(vergeetachtigheid, geheugenstoornissen, etc.) en psychosociale problemen
In het psychosociaal werk gaat men er vanuit dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hierbij is de gedachte dat een gezonde geest en een goed functionerend lichaam beide nodig zijn om goed te kunnen functioneren in de omgeving.
Voorbeelden waar men multidisciplinair kan behandelen:
www.dbc.nl  
www.ciran.nl  
www.whiplashtraining.nl
www.pels.nl  
maar ook in verschillende revalidatiecentra zoals
Roessingh te Enschede http://www.roessingh.nl/  
Heliomare te Wijk aan Zee, https://www.heliomare.nl/Site/Revalideren  
Beatrixoord UMCG te Haren, http://www.umcg.nl/NL/UMCG/overhetumcg/bereikbaarheid/beatrixoord/Pages/default.aspx  

Er zijn ook klachten die daarnaast specifiek kunnen worden behandeld. Hetgeen aangeeft dat het een complexe aandoening is.
Voorbeelden daarvan zijn:
1. In verband met veranderde ooginstellingen of oogproblemen, een optometrist
2. Alleen voor pijn: Pijnpoli’s
3. Neurofeedback, kijk bij www.pels.nl  
4. Biofeedback of triggerpoints, kijk ook bij www.whiplashtraining.nl  
5. Slaap- en waakstoornissen, kijk bij slaap- of waakcentrum
6. Info over maatschappelijk werk, WMO, etc, kijk bij www.mee.nl