Home  //  Onderwerpen Behandelaars over behandeling/begeleiding whiplash  //  Whiplash en behandeling Cranio Sacrale therapie

Whiplash en behandeling Cranio Sacrale therapie

Whiplash en behandeling Cranio Sacrale therapie


De whiplashpatiënt wordt heel veel aangeboden. Stichting Whiplash de Baas wil informeren. Wat houdt een therapie en waar staat de therapeut voor. In deze bijdrage ruimte voor Adrie Sweers. Cranio Sacrale therapie is een therapie waar verschillende whiplashpatiënten in de dagelijkse praktijk een beroep op doen. Wat beoogt en wat kan het voor iemand betekene zet Adrie Sweers in de volgende bijdrage uiteen.
Bijdrage Adrie Sweers
Lid van - Upledgervereniging voor CranioSacraal therapie Nederland (UCN);
lidm. nr.: L 0118 CST-D -
Nederlandse CranioSacraal Vereniging (NCSV);
lidm. nr.: NL 2005.06 -
Register CranioSacraal therapie Nederland (RCN);
reg. nr.: R 0024 - RING; reg. nr.: 05.1.255.13734 -
Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS);
licentienr.: 443306 - Vereniging van kinderverpleegkundigen (VVKV);
reg. nr.: 000.1956 Registraties: BIG, VVKV, NGS, RCN, RING Certificatieregister:
International Association of Healthcare Practitioners (IAHP)

Cranio Sacraal en Viscerale Therapie
De unieke combinatie van de therapievormen CranioSacraal en Viscerale Therapie maakt de behandelingsmogelijkheden voor mensen met Whiplash zo bijzonder. Beide therapievormen, voortgekomen uit de osteopathie en worden gezien als specialisatie hiervan, gaan op zoek naar de (lichamelijke) oorzaak van een klacht; in dit geval Whiplash. Ook al weet je wanneer je het gekregen hebt en waardoor (sterk fysiek trauma), maar de vraag blijft waarom de een wel een whiplashklachten krijgt en de ander niet, terwijl ze op het oog aan dezelfde krachten hebben bloot gestaan.... Vaak zijn de klachten wel duidelijk, maar is de oorzaak minder helder.

CranioSacraal en Viscerale Therapie gaan op zoek naar deze oorzaak, hebben de mogelijkheid deze te behandelen en te kijken of het lichaam weer voldoende in staat is zichzelf te herstellen. Zoals bij de osteopathie beschreven kunnen blokkades overal in het lichaam elders klachten veroorzaken. Het is van belang deze 'stoorzenders' op te sporen, ze te behandelen en te kijken wat het gebied waar de klachten zich bevinden nog nodig heeft. Beide therapievormen zien het lichaam als een geheel en werken dus op een hollistische grondslag, waardoor zgn. 'bijkomende' psychische en emotionele klachten meegenomen worden in de behandeling.

In mijn 'Praktijk voor Gezondheidsbevordering, ondersteuning en advies' in Groessen (bij Duiven, GLD) geef ik consulten en behandelingen in combinaties van CranioSacraal Therapie met Viscerale Manipulaties, Manuele Lymfedrainage en 'last-but-not-leased' Sportmedische begeleiding. Het eerste consult bestaat uit de intake, anamnese (voorgeschiedenis), onderzoek en een basisbehandeling en duurt ongeveer 1,5 uur. Vervolgbehandelingen duren een uur en makkelijk zittende kleding is voor beide een vereiste. Kijk voor meer info: www.sweers.com  De meeste zorgverzekeraars hebben CranioSacraal Therapie in hun vergoedingenpakket opgenomen, soms onder fysiotherapie, osteopathie, maar veelal bij de aanvullende verzekering onder de Alternatieve geneeswijzen.

Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet de therapeut gecertificeerd en geregistreerd zijn. Zelf ben ik gecertificeerd en geregistreerd bij het RCN (Register CranioSacraal Therapie Nederland) en de RING; via beide organisaties kan de therapie vergoed worden. Voor een gecombineerde CranioSacraal/Viscerale therapeut bij u in de buurt (Nederland telt er ongeveer 20-30 die beide therapievormen met specialisatie Whiplash aanbieden) kunt u de site van het Amerikaanse register raadplegen: www.iahp.com (Internacional Association of Health Pactioners).

Mocht je meer informatie of toelichting nodig hebben, ben ik gaarne bereid die te geven. Met hartelijke groet, mw. Adrie Sweers o.a. CranioSacraal en Visceraal Therapeut.
mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
website: www.sweers.com 

Het Cranio Sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg,   het   dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht   dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd   door de botten van schedel (Cranium) en wervelkolom tot onderaan het   heiligbeen (Sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het   zenuwstelsel.

Het ritme van het hersenvocht wordt gecreëerd door een pompsysteem   diep binnenin de hersenen. De botten van de schedel zetten uit,   vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd waarna het   sacrum naar onder en vervolgens naar binnen roteert. Dit Cranio   Sacrale ritme uit zich als een uitdijende en inkrimpende golf die   overal op het lichaam voelbaar is, vergelijkbaar met de beweging van   eb en vloed.

We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het   zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het   lichaam gebeurt. Daarmee is het Cranio-Sacrale ritme, naast de   ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het   lichaam.     Tijdens een behandeling van het Cranio-Sacrale systeem kan een   stillpoint optreden, een korte periode waarbij het ritme vrijwel stil ligt en het denken wordt   stopgezet. De energie wordt dan onttrokken aan de hersenen en   ingezet voor reparatie van het lichaam. Ook tijdens onze slaap   kennen we stillpoint perioden waarin het lichaam zich herstelt.

Aangezien Cranio Sacraal Therapie het lichaam uitnodigt weer zo veel   mogelijk te gaan functioneren zoals het bedoeld is en het zelfherstellend   vermogen stimuleert, is het soort klachten dat behandeld kan worden zeer   divers.     De behandelaar zal werken aan het optimaliseren van de elasticiteit en   ruimte binnen de schedelbeenderen en de overige delen van het Cranio-Sacrale   systeem. Daartoe zal de behandelaar in het ritme meegaan en een lichte druk   op het systeem uitoefenen. Op deze manier wordt het lichaam uitgenodigd zich   te ontspannen en ruimte te scheppen.