Home  //  Onderwerpen Behandelaars over behandeling/begeleiding whiplash  //  Whiplash en chiropractor/chiropractie

Whiplash en chiropractor/chiropractie

Whiplash en chiropractor/chiropractie

Welke klachten kan een whiplash veroorzaken?
De meest voorkomende whiplashklacht is een pijnlijke, vaak stijve nek. Veel whiplash-patiënten hebben daarnaast last van hoofdpijn, lage rugpijn en uitstralende pijn naar armen en gezicht. Er zijn echter nog veel meer klachten die deel uit kunnen maken van het whiplash-trauma, zoals krachtsverlies in de armen, duizeligheid, evenwichtsstoornissen, misselijkheid, oorsuizen, slecht zien of vlekken voor de ogen en slaap- en concentratieproblemen.
Niet alleen de aard, maar ook de ernst van de klachten verschilt sterk. De helft van de patiënten is binnen een maand hersteld, maar soms zijn de gevolgen zo ernstig dat het tot arbeidsongeschiktheid leidt. Waardoor ontstaat een whiplash? Steeds meer auto's en steeds hogere snelheden hebben tot een toename van het aantal whiplash-ongelukken geleid. Whiplash is Engels voor zweepslag; de term slaat op de snelle, geforceerde hoofdbeweging die tot bovengenoemde klachten kan leiden. Overigens is niet alleen het verkeer een oorzaak, ook een val van de trap, fiets of een ski-ongeluk kan een whiplash-trauma veroorzaken.

Door de heftige beweging worden de gewrichtskapsels, spieren, pezen, ruggemerg en zenuwen opgerekt. Dit veroorzaakt pijn en andere klachten.

Hoe behandelt de chiropractor whiplash?
- Diagnose: Allereerst stelt de chiropractor vragen over uw klachten en over uw algehele gezondheidstoestand. Daarna volgt een grondig lichamelijk onderzoek. De chiropractor maakt daarbij gebruik van verschillende medische methoden.

- Behandeling: Als de ergste pijn en stijfheid is weggezakt, begint de chiropractor met de behandeling. Door de wervels voorzichtig in beweging te brengen met behulp van druktechnieken, kunnen spieren en zenuwen weer normaal gaan functioneren. De behandeling is meestal niet pijnlijk. Dankzij de druktechnieken verbetert de beweeglijkheid, ontspannen de spieren zich weer en krijgen omliggende zenuwen weer de ruimte om hun taken uit te voeren. Daardoor kunnen pijn en andere klachten afnemen of verdwijnen. Het resultaat van de behandeling hangt af van de ernst en duur van de klachten; uw chiropractor laat u weten hoe het er met u voorstaat. Naast het toepassen van druktechnieken maakt advisering over een goede houding deel uit van de behandeling. Daarnaast is het mogelijk dat u oefeningen voorgeschreven krijgt. Uw inzet kan in belangrijke mate bijdragen aan de genezing.

Wat is chiropractie?
Chiropractie is een wereldwijd bekende vorm van geneeskunde, waarin de wervelkolom centraal staat. De chiropractie gaat ervan uit dat veel soorten gezondheidsproblemen daarin hun oorsprong hebben. De wervelkolom speelt een grote rol in onze gezondheid, want een belangrijk deel van het centrale zenuwstelsel bevindt zich daarin. Chiropractie kan bij tal van klachten uitkomst bieden. De meeste klachten die de chiropractor behandelt betreffen rug, schouder, nek en hoofd. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende klachten die chiropractoren met succes behandelen.

Heeft u vragen of zoekt u een lid van de landelijke associatie van chiropractoren, neem gerust contact op met NCA:
Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA)
D.E. Plein 1
8501 AB Joure telefoon: 0513 - 412 041
fax: 0513 - 416 065
www.chiropractie.nl