Home  //  Onderwerpen Behandelaars over behandeling/begeleiding whiplash  //  Bewegingsconflict in het brein bij chronische whiplash

Bewegingsconflict in het brein bij chronische whiplash

Bewegingsconflict in het brein bij chronische whiplash

Bewegingen worden gepland en gestuurd vanuit het brein. Voor iedere beweging heeft ons brein een soort van ‘beweegprogramma’ dat het desgewenst kan activeren, waardoor de spieren in ons lichaam volgens dat programma worden aangestuurd en daardoor de beweging ook wordt uitgevoerd.
Bron: http://www.chropiver.be/welkom.htm

Prof. Dr. Jo Nijs was zeer recent, 17-04-2012, gastspreker op een bijeenkomst van Whiplash de Baas
Bewegingsconflict in het brein bij chronische whiplash
Eens die beweging in ons lichaam wordt ingezet, zal informatie vanuit de ogen, het evenwichtsorgaan, de spieren, de gewrichten en de huid continu de hersenen informeren over aan de gang zijnde bewegingen. Simultaan zal deze informatie vergeleken worden met het ‘bewegingsprogramma’ in het brein (verloopt de beweging wel volgens plan?). Dit is nodig om bewegingen te kunnen bijstellen en daardoor vlot te kunnen uitvoeren.

Dit proces verloopt meestal automatisch en zonder dat we er ons van bewust zijn, maar kan ook bewust ervaren worden: indien er een conflict ontstaat tussen wat ons brein hoopte te doen (het beweegprogramma) en wat er daadwerkelijk wordt uitgevoerd door onze armen en benen. Bij patiënten met chronische whiplash is er een dergelijk bewegingsconflict in het brein vastgesteld. De resultaten van een recente CHROPIVER-studie, gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Rheumatology, tonen aan dat de lichaamsmappen van de bovenste ledematen ter hoogte van het brein gewijzigd zijn bij patiënten met chronische whiplash waardoor bewegingen niet vlot uitgevoerd worden. Als gevolg daarvan kan er een bewegingsconflict ontstaan in het brein waar de patiënt zich dan bewust van wordt door het ervaren van pijn en andere sensaties. Zo blijken patiënten met chronische whiplash erg afhankelijk te zijn van visuele informatie om het brein te kunnen informeren over de lopende bewegingen en de lichaamsmappen te kunnen bijstellen. Verstoring van de visuele input leidt bij patiënten met chronische whiplash tot een toename van pijn en andere klachten. Therapie die rekening houdt met de gewijzigde informatieverwerking ter hoogte van het brein wordt aanbevolen. Behandelingsstrategieën die zich richten op verbeteren van de visuele input kunnen aangewend worden om de lichaamsmappen bij te stellen en het bewegingsconflict in het brein op te lossen. Verder is het aangewezen dat deze therapeutische interventies worden gecombineerd met behandelingsstrategieën die focussen op het tot rust brengen van het overactieve centrale zenuwstelsel bij patiënten met chronische whiplash. Meer lezen?
http://rheumatology.oxfordjournals.org/content/early/2012/04/22/rheumatology.kes050.abstract