Home  //  Onderwerpen Behandelaars over behandeling/begeleiding whiplash  //  Whiplash en bijdrage Carien Karsten

Whiplash en bijdrage Carien Karsten

Bijdrage Carien Karsten
http://www.carienkarsten.nl/

Blijf niet bij één hulpverlener hangen

Chronische whiplashklachten kunnen een leven behoorlijk ontwrichten. Zo had de 26-jarige Mirjam, die bezig was met haar eindscriptie, na de kop-staart botsing in 2006 last van vermoeidheid, migraine, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en vergeetachtigheid. Ze had steken tussen de schouderbladen en eronder en pijn in borstkas. Ook haar borstbeen was gekneusd. De huisarts constateerde een whiplash en verwees haar naar de fysiotherapeut. In september 2009 mailt ze me en zegt dat ze de zwaarste periode achter de rug heeft. Wel kijkt ze met enige spijt terug naar het jaar fysiotherapie in 2007. Ze zegt: ”Ik begrijp achteraf niet waarom ik zelf niet eerder aan de bel heb getrokken. Ik heb achtereenvolgens drie verschillende fysiotherapeuten gehad in hetzelfde centrum en elke keer begon het verhaaltje overnieuw. Ik vind het ook vreemd dat ze me toen niet hebben doorgestuurd, of eerder terug hebben gestuurd naar de huisarts. Achteraf gezien lijkt het op tijdverlies. Ik ga nu echter revalideren en ben blij dat ik deze richting op ga.” Ze heeft na 2007 gesprekken gehad met een psychologe en gaat nu verder revalideren in een speciaal whiplashcentrum.

Onderzoek
Zelf deed ik in 2005 onderzoek naar het beloop van whiplashklachten. Ik vroeg me af bij hoeveel mensen whiplash chronisch werd. Op basis van eerder onderzoek door anderen verwachtte ik dat de whiplashklachten sterk zouden afnemen. Niets bleek minder waar. Tweederde van de onderzochte vrouwen en de helft van de mannen bleek nog klachten te hebben. Vrouwen hadden na een jaar last van vermoeidheid, een pijnlijke nek, hoofdpijn, uitstralingspijn en depressiviteit. De mannen hadden vooral last van pijnlijke nek, hoofdpijn, concentratieproblemen en tintelingen in handen. Mannen hadden vaker een hernia dan vrouwen en hun gewicht nam vaker toe. Dit onderzoek staat beschreven in mijn geheel te downloaden boek: Whiplash, een strijd om erkenning (Elmar, 2005 pagina 138-142, niet meer te verkrijgen in de boekhandel).

Medisch niet aantoonbaar
Whiplash mag dan medisch niet aantoonbaar zijn, de gevolgen zijn dat wel. Om zelf na te gaan of je last hebt van whiplashklachten kun je de vragenlijst op pagina 40 en 41 van mijn boek invullen of op de website www.carienkarsten.nl. Voor vrijwel alle lichamelijke- en psychische klachten geldt: hoe langer de klachten duren, hoe groter het psychische aandeel in de klachten.

Geen aanstellerij
Dit betekent niet dat de mensen met whiplashklachten aanstellers zijn. Maar wel dat het essentieel is dat meerdere behandelaars de whiplashklachten aanpakken. Een voorbeeld uit mijn eigen ervaring. In 1997 kreeg ik als gevolg van een schaatsongeluk – ik stootte met mijn hoofd tegen de metalen boog van een bruggetje – een whiplash. Voor mijn eigen herstelproces dat ruim anderhalf jaar heeft geduurd, is het essentieel geweest in te zien dat de rampgedachte die ik direct na mijn schaatsongeluk had “het is helemaal mis” mijn herstel vertraagde. Een dergelijk gedachte nestelt zich in het brein. Je bent je er niet meer van bewust, maar het ondermijnt je herstel. Een cognitieve gedragstherapeut confronteerde me met deze gedachte en vroeg me hoe ik kon bewijzen dat ie waar was. Dat lukte me niet en sindsdien heb ik die gedachte losgelaten. Het was ook niet waar, want nu, twaalf jaar later, heb ik vrijwel geen klachten meer. Al is het wel zo dat het voorkomen van bijvoorbeeld hoofdpijn vrijwel een tweede natuur is geworden. Zonder de whiplash was dat niet nodig geweest en had ik minder grenzen hoeven te trekken. Ook accepteer ik dat het me minder goed lukt verschillende dingen tegelijk te doen en goed te anticiperen. Al blijft het natuurlijk irritant!

Erkenning
De strijd om erkenning van whiplash lijkt haast een langduriger probleem dan de whiplash. Belangrijk voor de erkenning is het werk van de whiplashvereniging, de inzet van ervaringsdeskundigen zoals Ton Sijm en het lotgenotencontact. Helaas is de erkenning niet af te dwingen en blijft whiplash een klacht die medisch moeilijk aantoonbaar is. Zelf kun je de klacht serieus nemen, je lichaam en psyche niet negeren en voor de behandeling meerdere disciplines inschakelen, zoals fysiotherapeut, psycholoog, neuroloog en dietist. Wat je ook zelf kunt doen is accepteren dat het gaat zoals het gaat, jezelf geen aansteller vinden en de moed niet opgeven.

Carien Karsten