Home  //  Onderwerpen Behandelaars over behandeling/begeleiding whiplash  //  Whiplash, behandeling fysiotherapie en haptomie

Whiplash, behandeling fysiotherapie en haptomie

Els Booij, B.I.G geregistreerd in Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie en haptotherapeute over whiplash en haptonomie

 

Whiplash en triggerpoints

WHIPLASH EN HAPTONOMIE TRIGGERPOINTS Haptonomie houdt zich bezig met het gevoel en gevoelsleven en in ruimere zin met de gevoelsmatige wisselwerking tussen mensen. Hierbij speelt de aanraking een belangrijke rol. In onze samenleving is aanraken bijna een taboe. We worden als voelers geboren, maar in een maatschappij gericht op prestatie, succes en productiviteit, tot denkers gemaakt.Aanraken en gevoel hebben een nauwe relatie met elkaar. Ieder mens kent momenten waarop gevoelens voor blokkades zorgen, er worden dan emoties opgeroepen waar je onvoldoende grip op hebt.
Meestal kun je dit zelf oplossen, maar soms stop je ze weg. Vaak gebeurt dit onbewust, omdat je bang bent voor de gevolgen ervan, of omdat je denkt dat de omgeving dit van je verlangt. Hierbij maak je jouw ruimte kleiner. Deze manier van omgaan met jezelf kan een belangrijke oorzaak zijn voor lichamelijke klachten en het niet lekker in je vel zitten.

Hierdoor ontstaan: onzekerheid, angst, spanning en pijnklachten.

Haptonomie helpt je blokkeringen op te sporen, je gevoelens te herkennen en te verwerken. Haptonomie maakt gebruik van de positieve werking van aangeraakt worden. Het is een heel directe manier , om wat werkelijk gevoeld wordt, tastbaar te maken. Aanraken roept gevoelens bij jezelf of de ander op, waar woorden vaak tekort schieten. Door aanraken komt je gevoel in beweging. Door het verwerken van weggedrukte emoties krijg je weer ruimte voor jezelf, maar ook naar anderen en verleg je je grenzen.

 

Haptotherapie is een geneeswijze,die mensen door middel van aanraken, confronteert met de blokkades, die aan hun problemen ten grondslag liggen. Deze blokkades komen in de therapie naar voren , waarna weggedrukte emoties herkend en verwerkt kunnen worden. De ruimte die daarbij ontstaat , laat je weer beter functioneren naar jezelf en anderen. Bij een whiplash is pijn een op de voorgrond staande klacht. Deze pijn ontstaat vaak enige uren na het ongeval en verdwijnt niet meer en wordt chronisch na enige tijd. Deze pijnklachten blokkeren je dagelijks functioneren en beperken je ruimte , zowel naar jezelf ,als naar de buitenwereld.

 

Haptonomie leert je weer contact maken met jezelf, vertrouwen krijgen in je eigen lichaam, het verschil tussen spanning en ontspanning te voelen, je grenzen van belastbaarheid te herkennen en hierdoor beter te functioneren. Door meer ruimte voor jezelf op te bouwen, kun je je klachten beter hanteren en zelfs verminderen. Maar ook met andere beperkingen kun je , als je weer vertrouwen in je eigen lichaam krijgt , beter omgaan. Je krijgt zicht op je patronen, blokkades en onbewuste emoties ,je wordt je er bewuster van. Haptotherapie is een therapie waarbij een mens door middel van aanraken zichzelf bevestigd voelt in zijn eigen zijnswijze en hierdoor zijn eigen zekerheid weer kan opbouwen.

Wie ben ik:

Mijn naam is Els Booij. Ik heb een eigen Praktijk voor Fysiotherapie en Haptonomie in Dwingeloo. Ik ben als fysiotherapeute geregistreerd in het B.I.G. register en in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie en ik ben haptotherapeute. Verder heb ik de opleiding Triggerpointtherapie gevolgd bij : The Janet G. Travell, MD Seminar Course ;docent : Jan Dommerholt ,die hier al vele jaren mee werkt in Amerika.

Hierbij ben ik gespecialiseerd in chronische pijnklachten ten gevolge van whiplash. Verder burnout, R.S.I.-klachten, hyperventilatie, psychosomatische klachten, acceptatieproblemen ten aanzien van verlies,ziekte of handicap. Ik heb veel ervaring in het begeleiden en behandelen, zowel groepsgewijs ,als individueel van whiplashpatiënten. Juist ook de combinatie van directe pijnbestrijding en een mens weer vertrouwen in zijn eigen lichaam te geven , weer stevig op eigen benen te zetten, levert goede resultaten op. Door enige tijd of jarenlang klachten te hebben gehad is dit bij veel mensen niet meer vanzelfsprekend aanwezig.

Mijn adres is :
Praktijk voor Fysiotherapie en Haptonomie E.C.Booij-Bleeker Dwingeloo (Drenthe)
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Een begeleiding haptotherapie en/of triggerpointtherapie duurt ongeveer 45- 60 minuten per keer. De begeleiding kan plaatsvinden op eigen initiatief of op verwijzing. In de meeste gevallen wordt de therapie vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. Whiplash /chronische pijn en triggerpoints Een op de voorgrond staande klacht van veel mensen met whiplashklachten is pijn.Vaak is er direct, of enige uren na het ongeval, sprake van een toename van de pijnklachten.Bij een bepaald percentage van de patiënten verdwijnen de pijnklachten niet meer en worden chronisch. Deze pijnklachten kunnen veroorzaakt worden door triggerpoints. Een andere naam is myofasciaal pijnpunt. Een triggerpoint kan bewegingsbeperking, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken en is zeer drukpijnlijk.
Wat is een triggerpoint?

Onder een triggerpoint verstaat men de aanwezigheid van heel gemakkelijk te irriteren,hevig pijnlijke plek in een knobbeltje, in een palpeerbaar strakke streng spierweefsel. Als je hierop stevig drukt is dit extreem gevoelig en ontstaat een karakteristieke uitstralende pijn , waarin de patiënt zijn klachtenpatroon herkent. Het verwarrende is , dat een patiënt vaak ergens anders in het lichaam al langere tijd klachten heeft, welke niet verdwijnen door lokale therapie, maar die veroorzaakt worden door triggerpoints. Een triggerpoint is met een elektronenmicroscoop zichtbaar te maken. In een triggerpoint is meer elektrische activiteit. ( Travell en Simons :Myofascial Pain and Dysfunction 1942). Een triggerpoint is een overmatig gestimuleerde spiervezel (sacromeer).

Wat zijn de symptomen van een triggerpoint?

Het gebruiken van een spier met een triggerpoint levert de patiënt pijn op. Het bijzondere is nu dat elk triggerpoint in een spier een uitstralende pijn geeft in een specifiek bij die spier horend gebied . Door het ontstaan van triggerpoints is de spier verkort, kan minder rekken,dus gaat de patiënt minder bewegen en hierdoor neemt de kracht van de spier af. Ook veroorzaakt een triggerpoint vaak : spanningshoofdpijn, migraine, pijn in de kaakholtes, pijn in het achterhoofd, spierstijfheid, zwakte, oedeem, slapeloosheid, chronische vermoeidheid ; vegetatieve klachten als misselijkheid, duizeligheid,zweten,rillerig zijn, evenwichtsstoornissen,slechte doorbloeding of tintelingen van handen en voeten, overgevoeligheid van de huid. Oog- en oorproblemen en coördinatiestoornissen hebben hier soms ook mee te maken. Een slechte houding kan de klachten veroorzaken of onderhouden.

Hoe ontstaan triggerpoints ?

Bij een ongeval waarbij een whiplash optreedt, worden de spieren van de nek en schouders heel erg plotseling sterk uitgerekt en verkorten weer even snel . Dit proces herhaalt zich een aantal malen, waarbij er beschadigingen in de spieren optreden. Deze beschadigingen rollen zich als het ware op binnen in de spier en vormen daarin een soort knoop (triggerpoint). De totale lengte van de spier wordt hierdoor minder, dus de spier verkort. Bij een (auto) ongeval ontstaat dus een acute overbelasting van spieren meestal in de nek en schouders. Ook elders in het lichaam kunnen op zo’n manier triggerpoints ontstaan. Een andere oorzaak van het ontstaan van triggerpoints kan een chronische overbelasting van bepaalde spieren in het lichaam zijn door bepaalde beroepshoudingen of gewoontes alsmede veroorzaakt door stress, vermoeidheid, slechte voeding, aangeboren lichamelijke factoren en niet kunnen ontspannen.

De diagnostiek van een triggerpoint.

Een triggerpoint onderzoekt men door een spier in zijn geheel af te tasten. Wanneer er dan een harde streng gevoeld wordt kan dit duiden op de aanwezigheid van een triggerpoint. Als er in die streng dan een duidelijke verdikking gevonden wordt ,die bij toenemende druk een specifiek uitstralende pijn veroorzaakt , is dit een triggerpoint. Voor de patiënt is de uitstralende pijn meestal zeer herkenbaar als de pijnklacht , waar hij vaak last van heeft.

De triggerpointtherapie

Deze is gericht op het verminderen van het aantal triggerpoints, waardoor de pijn zal afnemen en ook de andere klachten ,die hierdoor veroorzaakt worden, zullen verminderen. Hiervoor bestaan verschillende technieken:

1. Diepe weefselmassage rechtstreeks op het triggerpoint. Deze methode is de veiligste en meest effectieve manier om triggerpoints te behandelen en de enigste geschikte methode voor zelfmassage.

2. Spray en strek methode (afkoelen met ijs of een verkoelende spray). Hierna direct warmte toevoegen.

3. Dry-needlingtechniek : dit is met een acupunctuurnaald de triggerpoint aanprikken , waardoor de triggerpoint ontregeld wordt. ( deze therapie wordt vooral in Amerika gebruikt en in Nederland nog heel weinig).