Home  //  Onderwerpen Behandelaars over behandeling/begeleiding whiplash  //  Whiplash: De toegevoegde waarde van Psychologie bij Ongevalsgerelateerde problematiek

Whiplash: De toegevoegde waarde van Psychologie bij Ongevalsgerelateerde problematiek

Whiplash De toegevoegde waarde van Psychologie bij Ongevalsgerelateerde problematiek


Door: drs. Bianca Room, psycholoog, lid van de advies Whiplash de Baas Een whiplash zit niet “tussen de oren”, maar vanuit de nieuwe situatie die ontstaat na een ongeluk, kunnen psychische klachten wel een gevolg zijn en herstelbelemmerend werken.

 Van het een op het andere moment verandert je wereld en moet je én zelf leren omgaan met je nieuwe situatie, én herstellen én ook je omgeving informeren hoe het met je gaat. En al die verschillende partijen zoals partner, familie, werkgever, belangenbehartiger, tegenpartij, artsen en therapeuten moeten ook nog het liefst met alle neuzen dezelfde kant op staan. Een klachtenvrij mens zou hier al zijn handen vol aan hebben.

Psychologische begeleiding; graag multidisciplinair; psychologie in combinatie met fysieke begeleiding, maar monodisciplinair kan ook.
Een multidisciplinaire aanpak met betrekking tot de gevolgen van ongevalsgerelateerde klachten zorgt voor een gedoseerd en duurzaam herstel. Hoe eerder inzicht verkregen wordt in nek- en schouderklachten en pijn, en wat verwacht kan worden, hoe kleiner de kans op chronische klachten.

Tijdens de psychologische begeleiding wordt gekeken naar belasting en belastbaarheid; wat gaat goed en wat kan beter. Als de emmer overstroomt, hoe zorg je ervoor dat die weer hanteerbaar wordt. Een emmer hoeft niet leeg te zijn. Met praktische interventies (handvaten en tips) staat herstel en kwaliteit van leven voorop. Herstel van chronische pijn en het ermee leren leven is een complex proces. Hoe weet je wat je in jouw specifieke situatie het beste kan doen? Met behulp van een plan van aanpak kun je de berg die ontstaan is, weer onderverdelen in kleinere molshopen. Te denken valt aan onderwerpen als; assertiviteit, stressmanagement, principes vanuit de cognitieve therapie, leefstijl en terugvalpreventie. Hartcoherentie en emdr kunnen belangrijke onderdelen zijn in het herstelproces, evenals mindfulness, act en beroepskeuze-onderzoek.

Cognitieve therapie; gedachten en emoties hebben invloed op het zenuwstelsel. Als deze negatief zijn, dan hebben ze een groot effect op het leven en je emoties. Dit geeft stress. Met cognitieve therapie leer je te kijken naar deze gedachten en emoties, zodat je de stress weer leert ontspannen.

Hartcoherentie; met deze biofeedbacktechniek leer je spanning en stressvolle momenten herkennen. Voor herstel is namelijk energie nodig, en hoe creëer je die. Hoe leer je signalen van pijn herkennen en roofbouw? Pijn is een signaal; als iets te heet is, moet je je hand wegtrekken. Met chronische pijn is je signaal vaak te scherp afgesteld; er hoeft maar iets te gebeuren of je reageert, zowel fysiek als mentaal. Door hartcoherentie toe te passen, krijg je meer energie, meer herstel, ga je beter slapen en ontspannen.

Emdr; is een techniek gericht op verwerking van herinneringen, welke in het heden de mentale balans uit evenwicht brengt. Dit wordt veel toegepast op nare herinneringen aan het auto-ongeluk. EMDR staat voor eye movement desensitisation and reprocessing.

Mindfulness en Act; Acceptance and Commitment Therapy. Dit zijn interventies die veel worden toegepast in situaties met pijn. Met meer rust en balans in het hoofd, ontstaat er ook meer rust in het lijf.

Beroepskeuze-onderzoek; in het kader van reintegratie en loopbaankeuzes kan beroepskeuze onderzoek worden ingezet.

Bovenstaande beschrijft in korte lijnen hoe het werk van een psycholoog er uit zou kunnen zien, toegespitst op het herstel en leren omgaan met ongevalsgerelateerde klachten. Maar het spreekt voor zich, dat geen enkel mens en geen enkel traject hetzelfde is. Mocht u na het lezen van deze informatie vragen hebben, zoek dan gerust contact via Ton Sijm; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ik help u graag verder met advies en/of begeleiding.
Hartelijke groet,
Bianca Room Praktijk voor Psychologie en Biofeedback
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
Sinds de oprichting van de stichting Whiplash de Baas ben ik lid van de adviesraad. Op informatiebijeenkomsten geef ik lezingen gericht op de toegevoegde waarde van de rol van psychologie binnen het herstelproces. In het boek van Ton Sijm, Whiplash de Baas, heb ik een gastbijdrage geschreven over Whiplash en Psychologie en Biofeedback. Hoofdstuk 17

Verbonden aan: W: www.whiplashtraining.nl  Een multidisciplinair samenwerkingsverband van Els Booij, fysiotherapeut en triggerpointspecialist, en Bianca Room, gericht op informatie, behandeling, begeleiding en reintegratie.

W: www.dbc.nl  DBC is gespecialiseerd in de behandeling van rug-, nek- en schouderklachten. DBC werkt vanuit 8 vestigingen in Nederland en heeft een multidisciplinaire werkwijze ontwikkeld van fysiotherapie en psychologische ondersteuning.
Geregistreerd op:
W: www.biofeedbackvereniging.nl  
W: www.emdrcentrum.nl