Home  //  Agenda  //  Whiplashbehandeling. Bijscholing voor therapeuten

Whiplashbehandeling. Bijscholing voor therapeuten

Whiplashbehandeling. Bijscholing voor therapeuten


Zoals u op de site kunt lezen staat Whiplash de Baas en haar adviesraad in nauw contact met de Chopivergroep http://www.chropiver.be/  Er is direct contact met Prof. Dr. Jo Nijs en zijn vakgroep. Kennis uitwisselen en kennis verbreding als inzet. In september zullen in ieder geval een bestuurslid en leden van adviesraad de volgende bijscholing volgen. Dit alleen om de behandeling/begeleiding voor de whiplashpatiënt te optimaliseren en multidisciplinair denken te bevorderen.


Chronische pijn & revalidatie: thinking beyond muscles & joints Herkennen en behandelen van centrale sensitisatie bij patiënten met nekpijn, lage rugpijn, hoofdpijn, schouderpijn, tenniselleboog, whiplash en artrose.
Datum: Donderdag 19 september 2013; 13u tot 19u Locatie: Vrije Universiteit Brussel campus Oefenplein, gebouw L, 2de verdieping Prijs: 70 euro, syllabus en koffiepauze inbegrepen. Collegae en alumni VUB 50 euro. Studenten 35 euro. Aantal plaatsen beperkt.

Inschrijving door opgave naam, adres, telefoonnummer en aantal deelnemers aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De factuur wordt u ter betaling toegestuurd. Uw inschrijving is pas definitief bij betaling. Na ontvangst van de betaling krijgt u via mail een barcode die toegang verleent tot de campus.

INHOUD
De moderne pijn- en neurowetenschappen hebben ons veel geleerd over chronische pijn, maar hoe moet een therapeut daarmee aan de slag? Hoe herkent een therapeut bij individuele patiënten met alledaagse musculoskeletale pijnklachten zoals een tenniselleboog of lage rugpijn of het centraal zenuwstelsel overprikkelt (centrale sensitisatie) is? Grote buitenlandse studies hebben aangetoond dat wanneer centrale sensitisatie aanwezig is, zelfs bij een eenvoudige tenniselleboog, de ‘lokale’ kinesitherapeutische behandeling niet meer werkt. De behandeling richten op het brein kan in dergelijke gevallen een oplossing bieden. Tijdens deze praktijkgerichte bijscholing wordt aangeleerd hoe centrale sensitisatie kan herkend worden bij patiënten met (chronische) musculoskeletale pijn, en hoe wij in de revalidatie het brein kunnen ‘herprogrammeren’. Hierdoor kunnen de deelnemers de dag na de bijscholing meteen met nieuwe handvaten aan de slag om een betere zorg aan te bieden aan patiënten met chronische pijn.

PROGRAMMA
13u00 Ontvangst met koffie & thee
13u30 Theorie centrale sensitisatie & het belang ervan voor de revalidatie bij patiënten met chronische pijn
14u30 Praktijk herkenning van centrale sensitisatie bij patiënten met chronische pijn in de klinische praktijk
15u00 Pauze met koffie, thee en gebak
15u30 Theorie behandeling van centrale sensitisatie bij patiënten met chronische pijn
16u00 Praktijk behandeling van centrale sensitisatie bij patiënten met chronische pijn in de klinische praktijk
17u30 Samenvatting
18u00 Facultatief: gesponsorde sessie
19u00 Einde

DOCENTEN Dra. Margot De Kooning, Dra. Kelly Ickmans, Dra. Liesbeth Daenen & Prof. Dr. Jo Nijs Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Antwerpen, UZ Brussel & UZA

LEERDOELEN
- Herkenning van patiënten bij wie de lokale problemen (in spieren en gewrichten) niet langer het klinisch beeld van de patiënt domineren, omdat het centraal zenuwstelsel overprikkeld is. Conform de actuele wetenschappelijke inzichten is dit van toepassing bij tal van patiëntengroepen met musculoskeletale pijnproblemen zoals artrose, reumatoïde artritis, nekpijn, whiplash, temporomandibulaire stoornissen, hoofdpijn, tenniselleboog, fibromyalgie, carpaal tunnelsyndroom en lage rugpijn.
- Klinisch redeneren in functie van de overprikkeling van het centraal zenuwstelsel bij patiënten met chronische pijn, zodat het brein eerder dan de spieren en gewrichten de focus wordt van de behandeling van dergelijke patiënten.
- Leren behandelen in functie van centrale sensitisatie bij patiënten met chronische musculoskeletale pijn.