Home  //  Agenda  //  Interview gemaakt n.a.v. eerste voorlichtingsavond door Stichting Wiplash de Baas

Interview gemaakt n.a.v. eerste voorlichtingsavond door Stichting Wiplash de Baas

Interview gemaakt n.a.v. eerste voorlichtingsavond door Stichting Wiplash de Baas

Interview Noord Hollands Dagblad met journaliste Connie Vertegaal op 2-5-2007

Wervershover Ton Sijm informeert lotgenoten Van whiplashpatiënt tot ’informatiezuil’ door connie vertegaal
(Na deze avond/dit interview) is de stichting uitgebreid met een adviesraad en een veel groter netwerk)

wervershoof - Whiplashpatiënt Ton Sijm (50) heeft zijn leergeld dik betaald. De dokter kon begin jaren ’90 niets voor hem betekenen. Dus ging hij ’shoppen’ in het alternatieve circuit. Hij belandde bij een kraker, die zijn nek hardhandig manipuleerde. Daarna begon de ellende pas goed. Sijms klachten verergerden. De goedlachse West-Fries belandde in een inktzwarte depressie. ,,Ik ben wekenlang mijn bed niet uitgekomen. Ik durfde nog niet naar de supermarkt, stel je voor dat ik iemand tegenkwam die wat tegen me zou zeggen.’’ Hij moest een half jaar revalideren in Heliomare en raakte zijn baan kwijt.

Sijm was groepsleider bij PTT-post. Hij reed in 1990 met zijn PTT-auto tegen een aankomende auto. Het ging al snel mis op zijn werk. ,,Ik had concentratieproblemen. Ik kon op een gegeven moment geen rooster meer maken.’’ In huize-Sijm werden de rollen omgedraaid. Vader werd huisman. Maar wel een die niet zonder middagdutje kan en altijd hoofdpijn heeft. De Wervershover vond in het vrijwilligerswerk weer voldoening. Ook zet hij zich in voor lotgenoten. Hij schreef het boekje(www.whiplashdebaashetboek.nl ) over zijn eigen ervaringen en heeft de website (www.whiplashdebaas.nl en gelijknamige stichting) opgezet. En hij organiseert voorlichtingsavonden in ziekenhuizen over whiplash. Dinsdag is de eerste in Hoorn. Patiënten krijgen te maken met een wirwar van behandelmogelijkheden. Dit opgeteld bij het feit dat sommige artsen whiplashpatiënten als aanstellers zien (iets waar volgens Sijm vooral vrouwen tegenaan lopen) zorgt ervoor dat patiënten van de ene behandelaar naar de andere gaan ’shoppen’.

,,Maar welke therapie helpt nou wel en welke niet? Het gevaar is dat mensen door de bomen het bos niet meer zien en verkeerde keuzes maken’’, zegt Sijm. ,,Ik wil voorkomen dat mensen in de valkuil stappen waar ik zelf in ben beland.’’ Op zijn website geeft hij informatie welke therapie bij welke klacht heilzaam kan zijn. Strijd Waar whiplashpatiënten ook altijd mee te maken krijgen is strijd om inkomensverlies op te vangen.

Patiënten die whiplashklachten kregen na een aanrijding proberen deze schade te verhalen bij de tegenpartij. Dit zijn taaie gevechten. ,,Begrijpelijk, want er zijn grote bedragen mee gemoeid’’, vindt Sijm. Er zijn twee aanpakken: die van de letselschadeadvocaat die een uurtarief rekent en die meestal aanstuurt op een schikking en die van de letselschadespecialisten die op no cure no pay basis tot het gaatje procedeert met de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij. Volgens Sijm, die persoonlijk geen ervaring heeft met een procedure om letselschade, is de aanpak van de schikkers het beste. ,,De letselschadespecialisten gaan voor het geld, ook omdat ze daar zelf beter van worden. Daarbij verliezen ze het belang van de patiënt uit het oog. Procederen gaat hard tegen hard.

En als patiënt wordt je heen en weer gepingpongd. Het komt voor dat patiënten in het heetst van de strijd hun medische behandeling moeten stoppen. Dat is natuurlijk nooit in je belang, je gezondheid moet toch voorop staan. Een goede advocaat heeft daar oog voor.’’ Ton Sijm is dinsdag een van de sprekers op de informatieavond over whiplash in het Westfriesgasthuis in Hoorn. 

Dit was het eerste interview in 2007. Daarna is de stichting alleen maar gegroeid en hebben onze vrijwilligers al veel vragenstellers en zoekenden kunnen helpen. Tijdens bijeenkomsten en via de mail