Home  //  Voorpagina  //  Whiplash en Reïntegratie: het bedrijven van topsport op de weg terug naar zowel werk als privé/vrijwilligerswerk

Whiplash en Reïntegratie: het bedrijven van topsport op de weg terug naar zowel werk als privé/vrijwilligerswerk

Whiplash en reintegratie:

 

het bedrijven van topsport op de weg terug naar zowel werk als privé/vrijwilligerswerk

Laten we beginnen met het feit dat wie een whiplash overkomt en een klachtenpatroon ontwikkeld, daarvan 90% geneest tussen 0 en 2 a 3 jaar. Whiplash is dus een relatief gunstige aandoening. Bij reïntegratie wordt terugkeer naar arbeid bedoeld. Daar is niets mis mee voor degene waar dit haalbaar voor is. De kleine groep, want dat blijft 10%, welke met chronische klachten verder moet, moet zelf reïntegreren in een ander leven. Dat kan zijn door part-time werk, maar ook door het klachtenpatroon helemaal niet meer de arbeidsmarkt kunnen betreden.

Eerst de groep welke mag rekenen op een zware strijd, maar uiteindelijk succesvol naar betaalde arbeid gaat. Er zijn tal van reïntegratiebedrijven en de één heeft nog mooiere scores dan de ander. Want Nederland presentatieland kent naar buiten toe ontzettend veel toppers. De harde werkelijkheid is dat de begeleiding soms totaal niet aansluit bij de opbouw van degene waar het om gaat. Contact moeilijk is, rapportages onvolledig en bereikbaarheid slecht. Wanneer je een klachtenpatroon als whiplash hebt en een “pittig” klachtenpatroon blijft opbouw, rust, inspanning, rust, ontspanning, rust en te bedenken dat ontspanning geen rust is heel belangrijk.

Voor dat u met een reïntegratiebedrijf in zee gaat check of degene die u krijgt toegewezen weet wat dit inhoudt. Ik ben er van overtuigd dat bij genoemde opbouw minder mensen chronische klachten ontwikkelen en dus niet uit het arbeidsproces behoeven geraken. Het UWV is zelf inkoper van trajecten en diensten van bedrijven. U kunt een keuze maken via www.vanuwvnaarwerk.nl Let u vooral op de kwaliteit. En een eerste vereiste is dat uw begeleider weet waar hij/zij over spreekt. Een traject kan b.v. bestaan uit sollicitatietraining, een talen- of beroepsoriëntatie of een korte opleiding met of zonder baangarantie(www.onderwijsenhandicap.nl) . Als alles in de fase waarin opgebouwd moet worden alles achter elkaar wordt gedraaid, denk om uw belastbaarheid. Toets uw reïntegratiebedrijf op kwaliteit, werkwijze en specialisatie. Nog beter, doe dat samen met nog iemand.

HOUDT DE REGIE IN EIGEN HAND, HET IS TOPSPORT
Tussentijds houdt u contact met uw arbeidsdeskundige of reïntegratie coach van het UWV. Zorg voor juiste weergave van uw traject en hoe u uw inspanningsverplichting nakomt. Omschrijf ook duidelijk wat wel en niet haalbaar is voor u tijdens het traject. Realiseer u ook dat het UWV geen banenpool heeft, daarvoor moet u naar het Centrum voor Werk en Inkomen, http://www.ontslag-krijgen.nl/cwi-centrum-voor-werk-en-inkomen.html

Degene die ook goed op de hoogte is en uw kan begeleiden/adviseren voor een juiste keuze van een reintegratiebureau is advocaat Muntjewerff, 20 jaar ervaring met alle regelgeving en op de hoogte van kwaliteit t.a.v. reintegratieaanbieders. Ook in een eigen rubriek te vinden op deze site. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kijk ook naar de rubrieken op deze site van :
tips bij zelfmanagement …………………………………..
Whiplash in beeld brengen………………………………..
Welke kleur heeft mijn……………………………………
Whiplash, houding, assertiviteit …………………………..

Assertiviteit is nodig. Zeker als er aanpassingen op de werkvloer besproken moeten worden. Weerbaarheid tegen collega’s: “goh, lekker ik zou ook wel eerder naar huis willen”, “krijg ik ook zo’n mooie stoel”. Geef aan het waarom in nette en rustige bewoordingen. Er zijn niet zoveel mensen die daarna chronisch onbegrip tonen. En collega’s heeft u hard nodig bij verdeling van werk wat u niet aan kunt, zowel in het begin als op termijn.

GEEN WERK, MAAR EEN LEVEN ZONDER BETAALDE ARBEID
Dan heeft u net als overigens eerder genoemde groep alle opmerkingen wel gehad: “kun je nou echt niet meer”, “Probeer je het wel goed genoeg”, “Joh, je moet eens meer door je grenzen gaan, je geest sterker maken”, “Lijkt me lekker thuis, kun je doen wat je wilt”, Het gevoel van chronisch onbegrip is na het verlies in de topsport keihard. Het succes kent vele vaders, maar de verliezer staat alleen. Ook in reïntegratie land. Invulling van een beperkt leven is een lange weg soms. Bewandel deze wel, want het is de moeite waard.

In mijn bijdrage Productiviteit/WAO/WIA hoop ik iets aan te kunnen reiken. Het chronisch onbegrip valt ook best mee. Alles valt niet altijd te beredeneren. Mijn vader had een stoma en versleten rug. Ook niet zichtbare handicaps. Mijn vader zag er ook altijd goed uit en zeker voor zijn leeftijd. De pijn had hij in “huis”. Ik heb het er vaak met hem over gehad. Waarom praat je er niet wat meer over? Hij gaf altijd aan: “ga er mee om, verwacht niet altijd begrip en vele mensen praten graag over zich zelf. Het kan ook niet, de wereld draait door. Pas je aan de wereld aan, de wereld doet dat niet aan jou”. Prima vent, die pa van mij. Ik zelf heb de rijkdom van een warm gezin en er omheen meer dan voldoende mensen die weten waar het over gaat.